La cumpăna dintre ani

În curând vom trece încă un an pe care-l vom adăuga la anii vieții noastre, dar, în același timp, vrând nevrând, vom scădea un an din viața noastră. Este un adevăr incontestabil, despre care vorbește atât de frumos poetul Mihai Eminescu când zice: „Cu mâine zilele-ți adaugi, / Cu ieri viața ta o scazi”. Cât adăugăm tot atât scădem din viața noastră. La sfârșitul unui an, ne dăm seama mai bine de trecerea timpului, pe care-l putem asemăna cu un râu care vine din veșnicie și se întoarce în veșnicie. La cumpăna dintre doi ani, unul care se sfârșește și altul care începe, ne amintim de cuvintele Sf. Grigorie de Nisa: „Orice sfârșit cheamă un alt început”. Noi am fost martorii, cu câțiva ani în urmă, la sfârșitul unui veac și al unui mileniu și începutul altui veac și altui mileniu. Marele filolog Sextil Pușcariu și-a intitulat cartea de memorii atât de sugestiv „Călare pe două veacuri”. Era vorba de veacul al XIX-lea și al XX-lea. Am „călărit” și noi pe două veacuri, iar acum „călărim” pe un singur veac, din care au trecut cinci ani.
 

Sfârșitul anului este un bun prilej de bilanțuri și constatări. Când aruncăm o privire retrospectivă asupra anului, constatăm că am dorit să înfăptuim multe, dar am reușit să realizăm numai ceea ce a fost cu putință. Rămânem de multe ori eroi ai gândului, întrucât nu putem ajunge cu fapta acolo unde ajungem cu gândul. Ne rămâne totuși speranța venirii anului nou, când dorim a împlini cele ce au rămas neîmplinite. Aducându-ne aminte de cele săvârșite anul trecut, este înțelept să alegem pe cele bune de cele mai puțin bune, ca să putem înainta spre mai bine. Pentru aceasta, ne rugăm lui Dumnezeu și zicem: „Învață-ne să socotim bine zilele noastre ca să ne îndreptăm inimile spre înțelepciune” (Ps. 89, 14). Când anii ni se adună unul câte unul, ne dăm seama că nu stăm pe loc, că suntem călători în această lume, că se confirmă cuvin-tele Sfintei Scripturi, care zice: „Că-lător sunt în fața Ta, Doamne, și oaspete ca toți părinții mei” (Evrei XI, 13) și „nu avem aici cetate stătă-toare, ci o căutăm pe cea ce o să vie” (Evrei XIII, 14). Ca unii ce suntem călători pe pământ, avem fiecare o trimitere și o chemare de împlinit în călătoria noas-tră. Călătoria nu poate fi la voia întâmplării; ea are un rost, o menire, și de felul cum ne-o împlinim avem să răspundem în fața conștiinței noas-tre, în fața oamenilor și în fața lui Dumnezeu. Călătoria noastră este foarte însemnată și foarte prețioasă, pentru faptul că este una singură. Avem o singură viață în lume, care nu poate fi deplină, nu poate duce la izvorul vieții decât dacă o îndreptăm spre ținta finală. Dorul inimilor noas-tre este să ajungem să fim împreună cu Dumnezeu aici, în timpul călătoriei, cât și după sfârșitul ei. Așa dorim să călătorim împreună cu Dumnezeu în anul nou, cel care vine, precum odinioară apostolii Luca și Cleopa (XXIV, 13-35). Pentru aceasta, se cuvine să ne înnoim nu numai sub aspect vestimentar, ci și sub aspectul interior al ființei noastre, să renun-țăm la comportamentul care, de mul-te ori, se dovedește a fi învechit în rele și la limbajul urât și imoral. Noi toți suntem îndemnați și chemați la înnoire, pentru anul care vine, pentru că toți avem nevoie de înnoire, ca să facem bucurie în cer și pe pământ (Luca XV, 7). Bucurie pentru noi, pen-tru familiile noastre și pentru toți cei din jurul nostru. Obișnuim în aceste zile să ne fa-cem urări unii altora, urări de bine, de bucurie, de sănătate și mulți ani. Să nu uităm că anii sunt în stăpânirea lui Dumnezeu, și nu-i putem da ni-mănui, ci doar să îi dorim. E bine să facem ceea ce putem, bine și bucurie tuturor. Cititorilor ziarului „Crai nou”: pace, bucurie și binecuvântare de la Dumnezeu. Protopop, Pr. CONSTANTIN PATROLEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: