Începe „canonada”

Din 27 decembrie, s-a dat „verde” la comercializarea petardelor și pocnitorilor, dar nu și la folosirea lor > Cu toate acestea, Suceava a început să bubuie, anunțând „nebunia” din noaptea Anului Nou De două zile încoace, Suceava a început să bubuie. Petardele, pocnitorile și chiar artificiile se aud prin toate cartierele orașului, avertismente parcă, înainte de declanșarea nebuniei „războinice” din noaptea Anului Nou. Din 27 decembrie, legislația românească a dat „verde” doar comercializării materiilor explozive de diferite categorii, nu însă și folosirii acestora, ce este reglementată doar din data 31 decembrie, până pe 1 ianuarie. Dar isteria exploziilor s-a declanșat deja! Comercianții, legali sau fără autorizație, au împânzit la vedere piețele, oferind clienților de la micile bețigașe – pocnitori cu una sau trei aprinderi consecutive, de câteva mii de lei, până la „calaburii” cu rachete de calibru ce fac adevăratul spectacol și care costă sute de mii de lei.
 

Tot legea spune că toate acestea nu pot fi vândute minorilor, dar ce comerciant mai cere buletinul clientului când vânzarea merge atât de bine? Aceeași lege impune comercianților să vândă materiile explozive numai dacă au pe ele instrucțiuni de folosire în limba română. E greu însă de găsit astfel de produse pe piața din Suceava, cunoscută în țară, alături de București, ca unul din principalii furnizori de materii explozive. Să dăm însă „Cezarului” ce i se cuvine. Având la dispoziție o legislație ambiguă și moale, polițiștii suceveni de la „Arme”, susținuți de cei de la Ordine Publică, au reușit să păstreze destul de bine liniștea în oraș. Până și în zilele Crăciunului. Comparativ cu anii precedenți, operațiunile „Petarda” sau „Racheta”, declanșate de poliție, în luna decembrie, la nivel național, și-au făcut efectul și pe plan local. Sucevenii n-au mai sărit din pat, la o secundă de infarct pentru că le-a pocnit ceva sub geam, iar comercianții din Bazar și din piețe și-au vândut marfa zgomotoasă, dar cu mult mai mulă discreție. Între noi fiind vorba, dacă sucevenii voiau să cumpere petarde și rachete și înainte de 27 decembrie, au putut-o face cu succes, dar nu în ochii polițiștilor. De două zile, e liber la cumpărat pocnitori și petarde. Cum se lasă seara, cei mici și cei mari încep distracția și pocnesc; printre blocuri, în scările de bloc, verifică pe dealurile din jurul orașului eficiența rachetelor mai mari, de care se vor „bucura” la trecerea peste ani, când poate vor concura cu succes focurile de artificii organizate de municipalitate în centrul orașului. „Canonada” deja s-a declanșat…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: