Valori care trebuie păstrate, neglijate de MCC

Chiar dacă-i iarnă, obștea Mănăstirii Moldovița realizează totuși ceva venituri, la ateliere, cu care se întreține. La atelierele de broderie și croitorie se lucrează numai pe bază de comandă; de la celelalte, se aprovizionează chioșcul de la poartă. Maicile de la croitorie, broderie și pictură nu au fost scoase decât câteva zile la fân sau la aer, cele care voiau să iasă 2-3 zile. În restul timpului, fie iarnă, fie vară, muncesc aici, însă urmând, se înțelege, toate rânduielile mănăstirii. Și fac lucruri măiestre! Chipurile sfinților de pe icoanele brodate parcă-s vii! Sf. Dumitru de la București, Sf. Ioan de la Suceava, picturi realizate de maici, parcă vorbesc. Din păcate, veniturile obținute nu ajung și pentru curățarea picturii din biserică, acoperită, timp de 470 de ani, de fum și praf, încât scenele abia se mai distingeau.
 

Curățarea picturii a început acum patru ani, cu echipa dlui profesor Boldura. Și-i de necrezut cât de nouă apare pictura după curățare! Străinii care vin la Moldovița spun că pictura e nouă, atât de vie și de frumoasă este, deși a fost realizată în 1537, la cinci ani după înălțarea acestei biserici de către domnitorul Petru Rareș. Nu întâmplător aici se păstrează Mărul de aur, premiul internațional acordat în 1975 de FIJET, sub patronajul UNESCO, pentru valoarea artistică și istorică a mănăstirilor din Bucovina. “Când te uiți la ea (la pictură), îți vine să plângi, gândindu-te ce capodopere ne-au lăsat strămoșii noștri. Noi preț nu le putem da, mai multă valoare nu le putem da, dar să le păstrăm trebuie!” – ne spunea maica stareță BENEDICTA. Cu toate necazurile din acest an, dacă anul trecut maica stareță a spus că se va curăța pictura din Sf. Altar, s-a curățat pictura de acolo. Deși “a fost foarte greu. Ne-a fost greu și cu banii. De la Culte, de la București ne-au dat numai 120 de milioane, dar lucrarea a costat, anul acesta, aproape 500 milioane… Dar sigur avem datorii, și la casă (gospodăria anexă a mănăstirii, care se re-construiește după ce a fost distrusă în între-gime, în incendiul din 12 aprilie a.c.), și la pictură. De patru ani, de când am început curățatul picturii, anul acesta o să rămânem datori. Pentru lucrările de la biserică ne trebuie cam un miliard pe vară. O spun cu durere că ar trebui să fie mult mai multă înțelegere, mai ales pentru biserică, unde sunt picturi unicat pe glob, valori care nu au termen de comparație. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, că o să fie înțelegere pentru viitor, ca să putem termina curățarea picturii din biserică, pentru că este încă mult de lucru. Î.P.S. Pimen a spus clar: “Dacă ne-ar da pădurile înapoi, v-am da ajutor. Dar așa, de unde să vă dăm? Vă dăm cât putem și noi. Ne luptăm ca să ne dea pădurea, să ne dea dreptul nostru, nu vrem altceva!” Sperăm și noi, ba credem că se va face dreptate și Biserica Bucovinei își va primi pădurea înapoi, iar mănăstirile, celelalte biserici-monumente istorice nu vor mai suferi din cauza lipsei banilor, că toate acestea vor fi bine întreținute și conservate pentru a dăinui peste secole și milenii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: