Jos șpaga, dar ce punem în loc?

Președintele Băsescu a chemat poporul român la luptă împotriva corupției, declanșând, în maniera-i specific populistă, o așa-zisă campanie împotriva peșcheșului. Domnia sa îndeamnă românii să-și strige drepturile și, ajutați de lege, să și le revendice înainte de a întinde funcționarului public, vameșului sau doctorului plicul cu bani, contra unui serviciu ce, de fapt, i se cuvine. Să nu mai dea șpagă ar fi pentru român ca și cum s-ar pregăti de sinucidere. Cum ar putea proceda altfel, când practica îndelungată i-a dovedit omului fără „lipe” că „tandrețea” în ochii unor reprezentanți a cel puțin celor trei categorii citate revine numai după ce li se strecoară ceva în buzunar?
 

Daniela BEALE

Președintele Băsescu a cerut, de fapt, cetățenilor din România să „piară” pe limba lor, fie că trebuie să-și ia tensiunea, să scoată o adeverință de la vreo instituție sau să treacă de vamă cu trei sacoșe pline cu chiloți. Presupunând că îndemnul prinde și națiunea ar înceta brusc să-și mai „cumpere” serviciile, cine va prelua sarcina impulsionării, a îndemnului la solicitudine, pentru corupții României? Vor trata medicii conform tarifelor din onorariu sau vor face acte de bunăvoință față de bolnavii săraci? Se vor grăbi cei/cele de la ghișeele instituțiilor de stat să caute vreo informație sau să emită vreo hârtie înainte ca solicitantul să nu facă varice de așteptare? Va accepta domnul profesor, plătit cu abia 4 milioane pe lună, să piardă timpul cu câte un elev tembel sau răuvoitor doar de dragul de a-l vedea trecut în anul următor? Nu putem să nu ne întrebăm dacă n-o fi campania aceasta doar o manevră stridentă de a lua „ochii” comunității europene, înainte ca România „aburcată” spre UE să-și fi rezolvat probleme importante ce ar duce firesc la același rezultat dorit de președinte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: