Când doi se ceartă…

Conflictul funciar dintre locuitori din Borșa (Maramureș) și Cârlibaba (Suceava) privind dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 300 de hectare de pășuni alpine aflate pe trei munți ar putea escalada, după ce moștenitorul fostului proprietar a depus cerere de retrocedare a suprafețelor, potrivit noii legi funciare. Aceasta, în condițiile în care locuitorii din Borșa au o hotărâre judecătorească de punere în posesie pentru pășune și terenurile forestiere situate în comuna Cârlibaba. „Odată cu apariția Legii 247/2005, unul dintre moștenitorii de drept al suprafețelor revendicate de cetățenii din Borșa a depus cerere pentru retrocedarea a peste 300 de hectare de pădure și câteva sute de hectare de pășune. În momentul acesta ne aflăm într-o situație destul de delicată, pentru că Legea 247/2005 obligă primăriile să-i pună în posesie pe moștenitorii de drept pe vechile amplasamente.
 

În cazul acesta, locuitorii din județul Maramureș care solicitau terenul nu mai sunt îndreptățiți să-l primească”, a declarat subprefectul Alexandru Băișanu. El a anunțat că, pentru găsirea unei soluții, a convocat, săptămâna viitoare, la Prefectura Suceava, o întâlnire cu toți cei implicați. Între localitățile Borșa și Cârlibaba au început, în 1993, dispute privind dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 300 de hectare de pășuni alpine aflate pe trei munți. De atunci, până în 2001, în fiecare an, a fost necesară intervenția Poliției și a jandarmilor pentru detensionarea conflictelor care au apărut între crescătorii de ani-male din cele două localități. Prefecții celor două județe au încheiat protocoale prin care stabileau că, până la soluționarea definitivă a litigiului, în instanță, aceste pășuni alpine sunt folosite de crescătorii de animale din ambele localități. În 1999 a fost instituită și o comisie formată din specialiști cadastrali, care a stabilit că suprafața de pășune revendicată de maramureșeni se află în raza administrativ-teritorială a județului Suceava. În anul 2001, prefecții județelor Suceava și Maramureș au convenit ca toți crescătorii de animale din orașul maramureșean Borșa să plătească o taxă pentru pășunat în zona Cârlibaba, pe baza unui contract economic încheiat între primăriile celor două localități. În privința dreptului de proprietate a acestor pășuni au fost deschise mai multe acțiuni în instanță.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: