Suceava – Colocviul național de fizică

Profesorii au atras atenția că fizica nu mai este atractivă pentru elevi De asemenea, ei doresc ca propunerile lor să fie luate în considerare la ministerul de resort Colocviul național de fizică “Evrika-Cygnus”, a XI-a ediție, care s-a încheiat duminică, a reunit, la Planetariul din Suceava, profesori de fizică din învățământul preuniversitar, dar și universitari din Dolj, Argeș, Maramureș, Vrancea, Botoșani, Iași, județul gazdă și din Republica Moldova. Dintre aceștia, nume importante și cunoscute în domeniu, spune prof. Lucian Lungu, coordonatorul colocviului, precum Mihai Marinciuc și Iulia Malcoci, profesori la Universitatea din Chișinău, și prof. Florea Uliu, de la universitatea craioveană, care elaborează subiectele pentru olimpiadele naționale.
 

Cele 55 de lucrări prezentate la colocviu au cuprins teme actuale, precum Rolul fizicii în învățământul preuniversitar, Studiul inter-disciplinar, Metode experimentale și mijloace de învățământ, Cercetări în domeniul fizicii contemporane și Fizica asistată pe calculator. Manifestarea a fost organizată de IȘJ Suceava, Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO, Redacția revistei de fizică “Evrika”, Societatea Română de Fizică. Dintre profesorii implicați în mod deosebit în organizare, prof. Lungu, care este, totodată, director adjunct la Colegiu Național de Informatică, i-a menționat pe Romulus Sfichi, Victor Șutac, Dumitru Constantin, toți membri ai Societății Cygnus. Participanții la această manifestare, derulată consecutiv în a doilea an la Suceava, au discutat și probleme ce țin de activitatea lor, printre ca-re unul extrem de sensibil, cel al scăderii interesului elevilor față de fizică, dar și lipsa unei legături concrete între minister și cei care o predau. “Au fost mari discuții în privința rolului fizicii în învățământul actual, a modalităților de a face din fizică un obiect care să atragă copiii, dar și de orientare a acestora spre stu-diul fizicii. La ora actuală scade și numărul de ore în învățământ, dar nici copiii nu mai merg spre fizică. Este vorba de alegerea fizicii la bacalaureat; dacă înainte veneau spre fizică, acuma nu se mai întâmplă așa. În județul Suceava, în acest an, la bacalaureat nu știu dacă au existat 100 de teze, ceea ce e foarte puțin. Înseamnă că fizica nu este un obiect atractiv, trebuie schimbate programele școlare și manualele. Un studiu făcut de profesori la Iași demonstrează clar că fizica nu mai este un obiect care să incite copilul. Programa este prea încărcată și ordinea materiilor nu este bine așezată. S-a pus problema Opticii, obiect care se învață începând de la clasa a IX-a. Ar trebui introdusă la clasa a XI-a, fiindcă apelează la un nivel ridicat de cunoștințe, pe care copilul nu le are încă după ce termină gimnaziul. Atunci când se iau decizii, trebuie să se țină cont la minister și de experiența celor care lucrează efectiv cu copilul. Acolo există un grup de forță care nu prea ține cont de părerile noastre, sunt alte interese. Sunt alese manuale ale unor au-tori care au o anumită influență; ar trebui ținut cont de oamenii de la catedră; propunerile care vin din diferite structuri ale învățământului preuniversitar nu prea sunt luate în discuție”, a precizat prof. Lungu. Cu prilejul colocviului a apărut și penulti-mul număr din acest an al revistei “Evrika”, pe care Societatea Cygnus o editează începând de anul trecut, de 4 ori pe an, revistă care a fost distribuită participanților. Prof. Lungu consi-deră o reușită organizarea colocviului de la Suceava, la care a pus serios umărul și Pri-măria municipiului. În ceea ce privește ediția a XII-a, de la anul, ar fi posibil ca acest eveni-ment al profesorilor de fizică să aibă loc la Chișinău, ne-a mai precizat dl Lucian Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: