Nostalgia leului

În Suceava nu se poate bea pe euro. Poate nu-i prea important pentru societatea locală, dar am văzut cu ochii mei cum, un biet bețiv fără șosete în „otteri” încerca să obțină o sută de votcă la una din cârciumile din oraș, întinzând la tejghea o bancnotă de 20 de unități din moneda continentului. Chelnerița, abia vigilentă la schimbarea numerarului românesc de la vechi la nou, a fost însă intransigentă și i-a refuzat banii, pentru că era deja prea mult pentru ea, cu conversia „ron”-ului în votcă. Așa că bărbatul clătinător a ieșit pe ușă ținându-se de pereți, în cea mai mare parte ofensat de refuz, dar destul de tulbure să nu protesteze. Câteva minute mai târziu l-am găsit fericit, mânuind priceput spre gură o sticlă de juma din aceeași votcă, undeva lângă rampa unei foste Alimentare din oraș.
 

Daniela BEALE

Avea în buzunar chiar rest de la cei 20 de euro, în bancnote multe și destul de important colorate pentru resursele românilor. Semn bun. Vreo casieră a unității strângea valută și i-a vândut votca la o cotație mai jos decât cea oficială. Poate nu-i prea important, dar, cu bețiv sau fără bețiv, e clar că România mai are cale destulă de străbătut până când, chiar pe ușa cârciumii, va intra în Europa. Leul la noi e sfânt, fie vechi sau nou, rămâne încă tare în mintea românului și tot pe el se bazează omul de rând. În trei ani, moneda europeană a devenit un fel de bau – bau pentru cei care nu o au, dar care, încet-încet, au învățat să-și calculeze întreținerea, lumina, kilul de benzină sau tunsul la stilist, în nota ei. Pâinea însă are preț în lei, barabulele tot, brânza de vacă și smântâna la femeia ce vine acasă, rechizitele, fondul clasei, tot în lei. Chiar și rachiul rămâne nostalgic dragului și ușor desuetului leu.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: