Față de acum 6 luni, românii știu mai multe despre UE

România rămâne țara cu cea mai mare încredere în UE

România a înregistrat, între ultimele două eurobarometre, cea mai ridicată rată de îmbunătățire a cunoștințelor asupra instituțiilor din UE. Ponderea celor care pot fi considerați ca „buni cunoscători” ai unor proceduri elementare din UE a crescut de la 28% în toamna anului 2004 la 42% în primăvara 2005. Cu toate a-cestea, România se află în continuare printre ultimele țări în materie de grad de cunoaștere a instituțiilor UE, alături de Bulgaria, Croația, Turcia și Marea Britanie. În favoarea integrării României în UE se pronunță 45% dintre membrii Uniunii intervievați în sondaj.
 

Susținerile cele mai puternice vin din partea populației din noile state membre, dar și din țări ale „vechii Uniuni” precum Suedia, Grecia și Danemarca. Țările care susțin cel mai pu-țin integrarea României sunt Austria și Germania. Pe ansamblu, sunt pentru aderarea României bărbații cu studii superioare, înstăriți, din mediul urban. Printre obiectivele Raportului pentru România se numără măsurarea nivelului de încredere în Uniunea Europeană, a nivelului de cunoaștere a instituțiilor europene, prezentarea opiniilor cu privire la situația din România și a temerilor legate de problemele cu care se va confrunta odată cu aderarea la UE. România este în continuare națiunea cu cea mai mare încredere în Uniunea Europeană, chiar dacă studiul arată că scorul de încredere a scăzut de la 74% la 68%. Țările cu cea mai puțină în-credere în Uniunea Europeană sunt Marea Britanie (27%) și Croația (28%). Pe de altă parte, încrederea cetățenilor ro-mâni în justiție a crescut cu 9 procente față de toamna lui 2004, ajungând la 35%, dar procentul este în continuare destul de scăzut în comparație cu țările membre UE. ”Încre-derea în Uniune a scăzut puțin, poate și pentru că noi am încercat în ultimul an să fim mai expliciți privind rolul Uniunii în România: nu sun-tem aici pentru a arbitra con-flictele interne, pentru a ne substitui autorităților româ-nești și a rezolva problemele românilor, ci pentru a-i ajuta să își rezolve singuri proble-mele. Scăderea de popula-ritate este prețul plătit pentru sinceritate, dar eu cred că merită”, a declarat Jonathan Scheele, Șeful Delegației Co-misiei Europene în România. “Este un sondaj de maximă relevanță pentru desenarea României sociale, acum, în plin proces de aderare. O Românie socială nemulțumită dar optimistă, cu încredere în continuare foarte mare în Uniunea Europeană, dar cu segmente tot mai largi atinse de un euroscepticism sănătos, cu un nivel încă redus de cunoaștere a instituțiilor europene dar cu o dinamică de aprofundare re-marcabilă“, a completat e-ditorul național pentru Ro-mânia al Barometrului, prof. univ. dr. Dumitru Sandu. Eurobarometrul 63.4/2005 de Opinie Publică în Uniunea Europeană a fost realizat la cererea Comisiei Europene în perioada mai – iunie 2005, în 30 de țări din Europa: cele 25 de țări membre ale UE, îm-părțite în state membre mai vechi și noile state membre, țările candidate (Turcia și Croația), țările în curs de aderare (România și Bulgaria) și partea de nord a Ciprului. Datele au fost culese la nivelul a 30 de țări în perioada 9 mai – 14 iunie 2005 iar pentru România, în perioada 23 mai – 3 iunie 2005. Mărimea eșantionului este de 1004 persoane cu vârste peste 15 ani, iar marja de eroare este de maxim ± 3%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: