Moldova învolburată a distrus un dig și un pod la Baia III

> Jumătate din Fălticeni a rămas fără apă potabilă, iar de acum apa rece va fi furnizată, după program, pe sectoare de oraș > Personalul stației de captare a rămas izolat Aproape jumătate din locuitorii municipiului Fălticeni au rămas de joi, 18 august, fără apă la robinete. Pe lângă datoriile imense, de peste 3,5 miliarde de lei ale abonaților, datorii care pot genera, de la data de 1 septembrie, funcționarea stațiilor de captare în regim de avarie, miercuri a fost scoasă din funcțiune stația de captare Baia III. Precipitațiile abundente căzute în noaptea de miercuri spre joi au dus la creșterea nivelului râului Moldova cu câțiva metri, în drumul lor apele măturând tot ce au întâlnit în cale. Urmare a acestei situații, pompele submersibile de la stația de captare Baia III au fost acoperite de mâl și balast, fiind practic scoase din funcțiune, fără posibilitatea remedierii situației până la scăderea nivelului apei.
 

Apele învolburate ale Moldovei au rupt digul de apărare din stânga stației Baia III și au distrus singurul pod care permitea accesul în zonă. Din această cauză, spre stație nu mai poate înainta nici un utilaj – excavator sau draglină – pentru decolmatarea pompelor. Și personalul stației de captare Baia III a rămas izolat. Pentru a asigura hrana salariaților săi, operatorul, SC Constar, a pregătit pachete pe care le-a aruncat peste apă în zona podului rupt. Prin scoaterea din funcțiune a stației Baia III, debitul apei pentru populație a scăzut la mai puțin de jumătate. Capacitatea captării subterane – adică stațiile Baia I și II – nu satisface cantitatea de apă necesară consumului din oraș. Încă din dimineața zilei de joi, presiunea la robinetele consuma-torilor a scăzut simțitor, până la întreruperea totală. În con-secință, după o analiză în teren a situației de la Baia, efectuată de operator și autorităților locale, a urmat o ședință de urgență, SC Constar instituind un program de furnizare alternativă a apei, astfel încât, până la remedierea avariei, fiecare fălticenean să aibă apă pentru pregătirea mâncării și pentru igiena personală. Municipiul Fălticeni a fost împărțit în două zone. Zona I include cartierul Republicii de la Cinema Doina spre cartierul Șoldănești, cartierele Șoldănești și Țarna Mare, zonă gării și zona industrială precum și asociațiile de proprietari nr. 3 (par-țial), 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21. Zona II in-clude strada Republicii de la Cinema Doina spre Biserica Ador-mirea, cartierul Maior Ioan, str. Ion Creangă, str. Sucevei, 9 Mai și asociațiile de proprietari nr. 1, 2, 3 (parțial), 4, 5, 6, 19. În funcție de nivelul apei în rezervoare, programul de furnizare este următorul: între orele 6,00 – 9,30; 12,00 -15,30; 18,30 – 22,00 în zona I  și între orele 9,30 –12,00; 15,30 – 18,30 în zona a II-a. De la ora 22,00 până la ora 6,00 se va reduce presiunea în zona I la 0,8 atmosfere, perioadă în care zona a II-a va avea apă. Nu vor face obiectul acestui program străzile care sunt alimentate din conducta de aducțiune a apei de la bazinele Pietrari și Oprișeni. În caz că nu se va reuși respectarea acestui program, din cauza scăderii nivelelor din bazine, se va face un nou program.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: