Din cauza supraproducției

Grâul dă bătăi de cap

În viitor, în România va fi impus un reglaj din partea Consiliului pe produs pentru suprafețele ce vor fi cultivate, pentru a se evita situația de acum când, după ce culturile de grâu au fost subvenționate, supraproducția determină cul-tivatorii să solicite Guvernu-lui diferența de preț. El a spus că, potrivit estimărilor, în a-cest an va exista o producție de aproximativ șapte milioane de tone de grâu, iar prioritatea Ministerului Agriculturii este, în prezent, de a găsi spațiile de depozitare pentru această cantitate. Dl Flutur a precizat însă că „nu va fi o problemă” depozitarea, România având capacitate de depozitare pen-tru aproape nouă milioane de tone de grâu.
 

El și-a exprimat speranța că negocierea între producătorii agricoli și cei din panificație să ducă la un preț rezonabil al grâului și nu la o scădere. Ministrul Agricultu-rii și-a exprimat îngrijorarea față de situația înregistrată în acest an în domeniul culturi-lor de grâu, pentru că acestea au fost înființate, în 2004, cu subvenții alocate de fostul gu-vern PSD, iar din cauza supra-producției Guvernul actual este solicitat să aloce alte fon-duri pentru a acoperi diferența de preț. „Cele două milioane de lei date la hectar anul tre-cut, fără să existe un control, cât s-a cultivat, plus celelalte măsuri de subvenționare a culturilor de grâu au făcut ca în toamnă să se acorde bani cultivatorilor, iar acum, criza de supraproducție să îi facă pe producători să mai ceară oda-tă bani de la bugetul de stat pentru a acoperi diferența de preț. Câtă nesăbuință și lipsă de profesionalism pentru po-menile electorale ale PSD!”, a acuzat ministrul. El a arătat că, dacă în toamna anului 2004 au fost alocate 5500 de miliarde de lei pentru înființarea cultu-rilor, în acest an, producătorii de grâu solicită sume supli-mentare de bani pentru a-și acoperi costurile din cauză că supraproducția a determinat scăderea prețurilor. „Dacă se ținea seama atunci ce supra-față ar trebui cultivată pentru ca să existe o cantitate norma-lă de grâu și nu suprapro-ducție, nu ajungeam ca bugetul de stat să fie de două ori muls, pentru că cineva nu a ma-nageriat în mod corespun-zător această problemă”, a spus dl Flutur. Ministrul Agriculturii a explicat că, în viitor, producătorii vor trebui să facă contracte cu Consiliul pe produs pentru a beneficia de prețul minim garantat, iar Consiliul pe produs îi va informa ce suprafață poate fi cultivată. „În rest, să cultive pe riscul lor! Dacă vom face din nou culturi tradiționale de po-rumb, dar pentru care nu există desfacere, putem asista în fiecare an la crize de supraproducție”, a constatat minis-trul Agriculturii. El a mai spus că prețul de intervenție, prin care se suportă de la buget diferența de preț, se va acorda doar dacă respectivul producător a ținut cont de suprafața de teren și de soiurile reco-mandate să fie cultivate. Mi-nistrul Agriculturii a precizat că, pentru acest an de supra-producție de grâu, continuă discuții cu reprezentanți ai mai multor țări, printre care și țări arabe, mari consumatoare, care ar putea importa cantități însemnate de grâu și făină din România. Ministrul are perfectă dreptate, în măsura în care este posibil asemenea situații trebuind riguros planificate. Întrebarea este cine era acuzat dacă producția de grâu ar fi fost puternic compromisă de calamități? Căci, știm deja, pariuri cu agricultura nu se prea fac.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: