OJPC Suceava este preocupat de confortul turiștilor Bucovinei

O vacanță în liniștea Bucovinei este visul multor turiști. Fiecare dintre ei și-ar dori să fie cazat într-o cameră cochetă, cu vedere spre dealuri înflorite. Orice turist vrea să se răsfețe în perne de puf (autentic și ecologic!), să de-guste până la suprema veselie afinata bucovi-neană, să testeze celebrele sărmăluțe îmbăiate în smântână, plăcinte „poale în brâu”, aburind abia scoase din cuptor sau gogoșile țărănești, numite atât de prozaic „pampuște”, rumene, pufoase și pudrate cu zahăr din plin… Orice turist își dorește să fie răsfățat cu aten-ție și căldură ca în copilărie, în casa bunicilor, iar pentru ca nimic să nu tulbure visul de vacanță al oaspeților Bucovinei, OJPC Suceava a început să ia măsurile de rigoare din timp.
 

„Activitatea OJPC Suceava pune un accent deosebit pe verificarea calității serviciilor. Având în vedere că 80 la sută din activitatea noastră se leagă și de domenii conexe care duc până la urmă și la turism, s-au desfășurat o serie de acțiuni pentru verificarea calității produselor, pentru eliminarea falsurilor, a produselor care nu sunt compatibile și care ar putea dăuna consumatorului. În perioada de la începutul anului s-a desfășurat o activitate de verificare a unităților de primire turistică, activitate care se reia în a doua jumătate a lunii iunie, având în vedere că, în zona Bucovinei, vârful turistic se înregistrează în lunile iulie și august. În cadrul acestor activități se verifică atât marile unități de primire a turiștilor, cât și pensiunile agroturistice care s-au dezvoltat foarte mult în zonă în ultimii ani. În cadrul acestor măsuri se urmăresc regulile elementare pentru calitatea serviciilor de cazare, începând cu afișarea numărului de telefon al consuma-torului, afișarea numărului de telefon al OJPC, afișarea la recepțiile hotelurilor a tarifelor de cazare maximale. Analizăm și dacă există ne-conformități în ce privește starea de igienă a clădirilor și parcărilor, dacă este vorba de nea-sigurarea stării generale de curățenie prevăzută de ordinul Ministerului Sănătății nr. 102/1993. Îmbucurător este că neregulile constatate nu sunt foarte grave. Inspectorii OJPC au încercat, în cadrul acestei acțiuni, corectarea lor, pentru ca viitorilor turiști care vin în Bucovina să li se ofere cele mai bune servicii. Urmărim ca tot ce se oferă turistului, în privința serviciilor, să se ridice la nivelul frumuseților acestor locuri, astfel încât turistul venit în Bucovina să se în-toarcă oricând cu multă plăcere”, ne-a declarat directorul OJPC Suceava, dl Vasile Latiș. Potrivit unui comunicat de presă al ANPC București, o amplă astfel de acțiune de control tematic a avut loc recent în întreaga țară și a vizat toate structurile de primire turistică exis-tente, chiar și cele date în folosință în ultimii 5 ani, inclusiv în stațiuni. Au fost controlați 447 agenți economici la nivel național și s-au constatat abateri la 68,1 la sută dintre aceștia. Au fost aplicate 162 de avertismente, 163 de amenzi contravenționale în valoare totală de 740 milioane lei, 95 agenți economici au fost obligați să își întrerupă temporar activitatea de prestare a serviciilor turistice, iar un agent economic a trebuit să renunțe definitiv la activitatea sa defectuoasă. În județul Suceava, neregulile constatate până acum sunt mai puține decât media înregistrată la nivel național. Agenții economici care doresc să nu le ofere inspectorilor ocazia constatării și sancționării de nereguli trebuie să aplice strict legislația care prevede, între altele, obligativitatea funcționării de pensiuni clasificate numai cu certificate de clasificare și viza neexpirată, obligația pentru pensiunile cu 5-10 camere de a deține autorizație sanitară, aviz PSI și autorizație de mediu. În astfel de con-troale, inspectorii OJPC mai verifică și dacă dotările, camerele și grupurile sanitare des-tinate turiștilor sunt puse în exclusivitate la dispoziția acestora, dacă sunt în stare bună clădirile și anexele, dacă accesul la camerele de dormit și grupuri sanitare este direct, fără a se trece prin alte camere de dormit, dacă există spații corespunzătoare și igienice pentru prepararea hranei și servirea mesei, dacă există grupuri sanitare și dacă se respectă normele de igienă în astfel de locuri, dacă există racord la rețeaua publică de canalizare sau mijloace proprii de colectare și epurare, dacă animalele de la care provin lactatele servite la pensiuni agroturistice sunt atestate ca sănătoase, iar produsele din carne examinate sanitar-veterinar. Proprietarii de hoteluri și pensiuni trebuie să mai țină cont și de interdicția funcționării discotecilor și desfășurării programelor artistice pe terase și în spații deschise după ora 1,00, de faptul că ascensoarele, acolo unde e-xistă, trebuie să fie rapide și silențioase, pardoselile de marmură trebuie acoperite parțial pentru atenuarea zgomotului, iar exploatarea echipamentelor de sonorizare nu trebuie să ducă la poluare fonică. Altfel, riscul unei sancțiuni este subînțeles și, ceea ce este mai grav, turiștii își vor aminti despre orice altceva decât liniștea Bucovinei…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: