Securizarea frontierei – probleme

Singura problemă majoră cu care se confruntă Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Suceava (IJPF), unitate aflată în programul de monitorizare pentru Capitolul 24-Justiție și Afaceri Interne, este realizarea comunicării în zona montană și alpină de pe frontieră, a afirmat, ieri, prefectul Orest Onofrei. Domnia sa a afirmat, într-o conferință de presă, că IJPF Suceava va fi evaluată în data de 22 iunie, urmând ca rezultatele să fie incluse în Raportul de țară pentru 2005, și a arătat că această unitate are dotările și personalul necesare pentru o frontieră sigură.
 

El a spus că IJPF Suceava are în dotare echipamente performante, inclusiv mașini de teren și motociclete off – road prevăzute cu camere cu termoviziune, dar că problema este de comunicare, pentru că nici unul dintre sistemele existente nu poate asigura transmisiuni în/din zone montane sau alpine de pe frontieră. „Singura variantă ar fi comunicarea prin satelit, dar aceasta este foarte costisitoare”, a precizat dl Onofrei, care a arătat că „degeaba polițistul de frontieră constată treceri ilegale ale graniței dacă nu poate anunța grupurile operative”. De aceea, urmează să fie accesate fonduri prin programe europene privind securizarea frontierei. Dl Onofrei a mai declarat că, împreună cu autoritățile din localitățile de frontieră, se va acționa pentru asigurarea căilor de acces în zona de graniță, „zona de patrulare pe frontieră trebuind să fie practicabilă, să se poată circula pe aceste drumuri”. Prefectul a evaluat că, de la introducerea sistemului de vize cu Ucraina, traficul de persoane a scăzut, dar a rămas constant traficul rutier: „sunt persoane care intră și ies din țară de câteva ori pe zi”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: