Cu trei roți în Europa

Și una în Câmpulung Moldovenesc. De când am reușit să rup o roată în orașul Câmpulung sunt bulversat de normalitatea în care ne scăl-dăm. Îmi răsună în minte întrebarea a vreo patru oameni care au trecut admirându-mi opera și mai ales a polițistului care a venit la fața locului: “Aaa, groapa aia. Nu o știați?”. Ei da, am rupt roata de la mașină într-o groapă de 30 cm adâncime, aparent celebră printre cei avizați. Pe un pod, în orașul Câmpulung. Nu vă îngrijorați, nu am pățit nimic. Doar mi-e ciudă că, uite, n-am știut să mă descurc în normalitatea traiului bun din România. N-am știut groapa aia, deși, ca un român descurcăreț, ar fi trebuit să o știu. Acu ce să spun, avea și ea dreptate. O groapă de mărimea ei merita mai multă considerație din partea mea.
 

Ori, eu am tratat-o ca pe oricare din cele câteva sute de gropi din oraș sau cele alte câteva mii de pe drumul care leagă Suceava de zonele turistice importante ale județului. Și ea s-a răzbunat. Avea și ea mândria ei și eu am înțeles-o. Aproape mi-a părut rău când domnul polițist a început chiar să dea telefoane pe la tot felul de oficialități, încercând să afle cine ar putea-o acoperi. Adică să omori groapa! Monument istoric, bine cunoscut pe plan local, un loc în care mulți turiști sau neturiști opresc. Unii, ca mine, definitiv. Ar fi păcat. Dar, stați liniștiți și trăiți bine în continuare, groapa e tot acolo! După câteva telefoane, nu se știe clar decât că undeva pe la Primărie cineva ar trebui să facă mai mult decât face, dar chiar dacă am identifica această persoană, sunt sigur ca nu e vina ei. Acum singura mea problemă, de data aceasta reală, că și-așa nu aveam ce să fac cu banii de Paști, este de ce naiba mai am mândrie de român în mine și a trebuit să mă simt eu ca un nimic când, în momentul în care domnul polițist făcea măsurătorile, o mașină cu număr străin a oprit lângă noi. Și, din spatele zumzetului geamului electric, ne-a fost aruncat În față, într-o română stâlcită: “Și vrem să intrăm în UE, nu…?” Zilele astea, aparent, mândria de român se reduce doar la umilința neputincioasă. Un me-tru douăzeci pe optzeci de centimetri și treizeci de centimetri adâncime de istorie românească. La noi nu se mai face treabă. Doar politică. Contemporană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: