Personalitatea

Lansată la recentul Salon de Carte „Libris 2005” de la Palatul Culturii din capitala Moldovei și aducând premiul manifestării editurii la care a apărut, Princeps Edit Iași, editură condusă de dna Filomela Duliba, a trecut apoi Prutul, pentru a fi încununată de succesul și prețuirea cunoscătorilor, specialiștilor și la Salonul de Carte de la Chișinău. Vorbim de Enciclopedia Bucovinei, o lucrare-eveniment, o lucrare impresionantă, care adună și prezintă în cele peste 1400 de pagini ale sale, format academic, circa 1000 de personalități ale zonei. Autorul ei (avându-i principali colaboratori pe Eugen Dimitriu și Erich Beck) este profesorul Emil Satco, omul care în ipostaza sa de bibliotecar a dat plus semnificativ de valoare și strălucire nu numai acestei ocupații, ci Bibliotecii Bucovinei înseși.
 

Îmbogățirea permanentă a Fondului Bucovina, editarea elegantei și densei reviste Scriptum și chiar donațiile făcute de pictori importanți acestei instituții i se datorează în bună măsură. Cel mai adesea în hotărâtoare măsură. Revenind la En-ciclopedie, realizare solidă, cartea nu este concurată decât de autor, Emil Satco, om sensibil și de o finețe pe care nu ți-o dau nici cele mai înfoiate diplome: în materie de Bucovina, de creație spi-rituală bucovineană, însuși calculatorul de ultimă generație nu-i poate ține piept, fiind lipsit de sentimentul valorii, de gustul, puterea de a aprecia și de emoția care activează memoria. De aceea, azi, de Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor și de Ziua Bibliotecarilor din România, am ales să scriu cu bucurie aceste rân-duri despre personalitatea Bucovinei cea mai reprezentativă pentru înțelesurile lor: Emil Satco.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: