Ochii minunați ai Papei Benedict

Milioane de oameni din întreaga lume au așteptat cu mare interes numirea noului Papă. Înainte ca germanul Ioseph Ratzinger, cu numele ales de Papa Benedict al XVI-lea, să iasă în balcon pentru a-și rosti primul discurs, ne-am imaginat poate că își va face apariția un bătrân, cu mișcări obosite și față austeră. Cei 78 de ani, împliniți sâmbăta trecută de către noul Papă, motivau aceste temeri. N-a fost deloc așa. În entuziasmul mulțimii, Papa Benedict a apărut învăluit parcă de o aureolă, cu chipul exprimând căldură, cu ochii extraordinar de vii și cu un zâmbet capabil să cucerească. Astfel, a părut dintr-o dată incredibil de tânăr. Cuceritorul de inimi, Papa Benedict, a devenit o forță doar prin prezență.
 

Mălina Anițoaei

Cunoscut și controversat pentru ideile sale conservatoare, a spus nu homosexualității, nu avorturilor și a folosit o expresie devenită celebră: ‘’Corabia creștinismului a început să prindă apă!’’. Iar dacă primul său dis-curs a fost o adevărată săr-bătoare, fiecare dintre noi, indiferent din ce religie fa-cem parte, ar fi bine să me-dităm asupra felului în care trebuie să întâmpinăm moartea sau numirea liderilor noștri spirituali. Nu foarte departe, aici,  în ‘’ograda’’  creștinismului ortodox, nu prea știm cum să ne îndrep-tăm spre înalții noștri prelați. E drept că uneori aceas-tă stângăcie e reciprocă… Peste religie cad încet tristețea, întunericul; și când te gândești că religia înseamnă sărbătoarea sufletului, nu amputare, nu siluire, nu mortificare, nu pedeapsă. Este clar că ochii minunați ai Papei Benedict conțin în ei, în afară de umanism, și o mustrare, un avertisment, și a-nume că undeva, în religiile lumii, s-a produs o gravă de-turnare de sensuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: