O nouă lovitură pentru piața forței de muncă din Suceava

Primul trimestru al acestui an s-a caracterizat printr-o succesiune de evenimente negative pe piața muncii din Suceava. În urmă cu doar o lună, SC AMBRO SA Suceava și-a restructurat activitatea concediind peste 700 de angajați. Ieri, directorul SC Akrom Akal Textile România, dl Aykut Ekiz, a făcut publică decizia conducerii societății de a reduce semnificativ activitatea firmei sucevene, fapt ce are drept consecință imediată disponi-bilizarea a două treimi din personal. Cei peste 600 de proaspeți disponibilizați vor îngroșa rândurile șomerilor suceveni căror piața muncii și așa nu le oferă prea multe opțiuni.
 

Compania Akrom Akal a intrat pe piața României în 1999 și a promovat de atunci firul 100% acrilic și amestecuri cu lână, bumbac, vâscoză și diferite fire speciale. Unitatea de la Suceava, Akrom Akal Textile România, este a cincea fabrică din AK-AL, realizată cu o investiție totală de 20 de milioane de dolari. Cu o suprafață totală de 34.000 mp și un număr inițial de peste 900 de angajați, fabrica a început producția în octombrie 2000, devenind astfel unul dintre agenții economici importanți ai municipiului Suceava. În declarația de presă prin care a anunțat măsurile de restructurare a activității, directorul firmei Akrom Akal precizează că, „deși suntem foarte mulțumiți de forța de muncă din România, din păcate societatea noastră nu poate surmonta dificultățile apărute ca urmare a schimbării mediului economic de afaceri mondial. Creșterea prețului materiei prime, scăderea cursului monedelor USD și Euro, cu consecințe grave asupra exporta-torilor, creșterile de prețuri la energia electrică, gaze naturale și utilități sunt principalii factori care ne împiedică să ne desfășurăm activitatea în condiții optime și profitabile pentru toate părțile.” Un alt factor important ce a contribuit la apariția situației cu care se confruntă Akrom Akal Textile România este și scăderea capacității de vânzare ca urmare a creșterii mondiale a prețului pentru materiile prime, precum și a creșterii prețului la fibrele acrilice. Produsele fabricate de Akrom Akal Textile România, ca de altfel și de ceilalți producători de fibre acrilice din industria textilă, au ajuns astfel să aibă o piață din ce în ce mai redusă, deoarece prețul lor a ajuns la nivelul prețului firelor din bumbac și poliester. Concurența neloială pe care o fac produsele chinezești celor realizate la Suceava este un alt aspect al problemelor cu care se confruntă textiliștii suceveni și care a concurat la producerea unei situații de criză. Conform declarațiilor con-ducerii societății, Akrom Akal Textile România nu înregistrează datorii față de bugetul de stat sau furnizori. Masivele disponibilizări de la Ambro și Akrom Akal determină trecerea a peste 1300 de persoane din rândul contribuabililor, care susțineau prin impozitele și taxele pe care le plăteau lună de lună bugetele locale și centrale, în rândul șomerilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: