Congresul PSD

Care dintre ei?

52 de delegați ai Organizației Județene Suceava a PSD vor vota astăzi, la București, noul președinte al celui mai puternic partid de opoziție din România. Ieșit de la guvernare după ce practic a fost declarat câștigător al alegerilor parlamentare prin intermediul uniunii PSD-PUR, PSD se confruntă acum cu una dintre cele mai mari provocări de la fondarea sa. Este vorba despre desemnarea unui nou președinte, cu toate că miza nu este neapărat președintele, cât dorința reală de reformare a partidului, acuzat în numărate rânduri că este condus de nomenclatoriști și că nu reprezintă social-democrația autentică din România.
 

Pro-vocarea în sine vine și din faptul că Ion Iliescu, unul din fondatorii PDSR, și-a expri-mat deschis dorința de a fi șeful PSD (creat în 2001 ca urmare a fuziunii dintre PDSR și PSDR), în timp ce o mare parte din generația tânără din PSD nu agreează deloc această idee, mai mult chiar vorbin-du-se în ultimul timp de marile deservicii pe care Ion Iliescu le-ar fi adus partidului și candidatului la președinția României, Adrian Năstase, la finele anului trecut. Ion Iliescu are 75 de ani, însă mai în glu-mă mai în serios, a declarat că se simte ca la 45, stârnind ilaritate în unele cercuri și teamă în altele. Adrian Năs-tase este mult mai tânăr decât dl Iliescu, însă nu are, cel puțin aparent, vigoarea nece-sară pentru a se impune la șefia PSD. Domnia sa a făcut, la Suceava, în urmă cu câteva săptămâni, o declarație foarte interesantă în care cerea cole-gilor de partid să dea dovadă de solidaritate și spirit de echipă, aceasta însemnând și cedarea unor poziții câștigă-toare în favoarea altor colegi de partid. Faptul că Adrian Năstase nu vrea să se con-frunte deschis cu Ion Iliescu dă senzația că chiar nu dorește să conducă un partid în care fostul președinte al României are (încă) foarte mare susți-nere. Însă acest lucru mai poa-te însemna ceva: el de-monstrează că știe să se dea deoparte din fața unei persoa-ne care îi poate face rău și sieși și partidului, în cazul în care nu-i sunt satisfăcute pre-tențiile. Lucrurile nu sunt deci foarte clare, astăzi Congresul fiind pus să aleagă între patru persoane, două dintre acestea fiind Mircea Geoană și Ion Iliescu, ceilalți doi nemaicontând. Înscrierea în cursă a lui Mircea Geoană s-a făcut ieri și poate vorbi, în sfârșit, de competiția de care avea nevoie partidul pentru a putea merge mai departe. Cei doi și-au cam „dat la picioare” în ultimele luni, reușind chiar să confere confruntării o tentă personală. Mircea Geoană ar fi o soluție pentru reformatorii din partid, însă acesta nu are destulă vigoare și o structură bine unită în jurul său ca să poată să spere la funcția de președinte. Oricum ar fi, Mircea Geoană s-a cam ales cu eșecurile, putând fi declarat, fără a greși, omul de sacrificiu al lui Adrian Năstase.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: