Tăierile ilegale din pădurile particulare se apropie de amploarea din 1995

< Pentru că amenzile erau foarte mici, atunci s-au tăiat ras importante suprafețe de păduri la Cajvana, Dolhasca și Vama < Pe adresa SCARS au sosit circa 100 de sesizări, cele mai multe ilegalități fiind localizate în zonele Frumosu, Stulpicani, Frasin, Cârlibaba, Dorna Arini, Drăgoiasa și Moldovița Silvicultorii trag un semnal de alarmă asupra intensificării tăierilor ilegale din pădurile particulare, ca urmare a presiunilor pe care le exercită gateriștii, prin oferta de prețuri. Se oferă prețuri foarte ridicate, acestea crescând și la licitațiile organizate de Direcția Silvică și Direcția Silvică a Fondului Bisericesc.
 

Dacă, în urmă cu puțin timp, diferența dintre cele două oferte era de la simplu la dublu, în prezent prețul la lemnul tăiat ilegal este sensibil egal cu cel al materialului lemnos licitat conform legii. Pe de altă parte, doborârea ilegală este și urmare a încetinelii cu care se aprobă tăierea, în situații în care aceasta este permisă prin lege. Perioada este mai dificilă, atât ca urmare a lipsei de personal silvic, cât și din cauza reorganizării și rearondării ocoalelor silvice la Direcția Silvică. În plus, Direcția Fondului Bisericesc încă nu a preluat serviciile de marcare pentru populație. „Amploarea pe care o capătă tăierile ilegale se apropie de nivelul din 1995, după se s-au făcut retrocedări la Legea nr. 18 a fondului funciar. Ele au început în 1993-1994 și au cunoscut un vârf în 1995, când amenzile erau foarte mici și s-au tăiat ras importante suprafețe de păduri la Cajvana, Dolhasca și Vama”, a declarat Aurel Dumitriu, șeful Serviciului pentru Controlul Aplicării Regimului Silvic (SCARS). Din păcate, posibilitățile SCARS de a interveni sunt limitate, un număr de 10 inspectori fiind nevoiți să bată trei județe. Numai în ultima lună, pe adresa instituției au sosit circa 100 de sesizări privind tăieri ilegale, precum și solicitări de sprijin de la 9 posturi de poliție comunale. Cele mai multe ilegalități sunt localizate, în județul nostru, în zonele Frumosu, Stulpicani, Frasin, Cârlibaba, Dorna Arini, Drăgoiasa și Moldovița. Șeful SCARS relevă că și baza legislativă pentru intervenții este relativ firavă. În cazul neidentificării cu precizie a autorului, ultima soluție este să se recurgă la ajutorul poliției. „Însă, dacă până acum, în cele mai multe cazuri, polițiștii locali puteau identifica, după informații sau martori, pe cei care au făcut tăierea, în momentul de față majoritatea acestor cauze se soldează cu indicativul «autor necunoscut»”, precizează dl Dumitriu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: