Restructurarea recuperării

< În acest scop, pentru Centrul de la Costâna, un proiect de 600 de mii de euro < Condițiile oferite acum celor 253 de bolnavi sunt bune, dar departe de normele europene în domeniu Consilierii județeni și-au dat în masă girul în vederea cofinanțării proiectului „Restructurarea și înființare de servicii alternative noi la Centrul de recuperare și reabilitare neuropshică Costâna”. Un program Phare, lansat în decembrie 2004, oferă posibilitatea instituțiilor de îngrijire a persoanelor cu handicap, în condițiile promovării unor proiecte viabile, să beneficieze de credite nerambursabile.
 

Pentru punerea în aplicare a acestor recomandări, sunt necesare importante resurse financiare, de care Consiliul Județean nu dispune în mo-mentul de față. Implementarea proiectului amintit constituie un prim pas în rezolvarea problemelor multiple identificate la imple-mentarea strategiei în domeniu. Proiectul are valoarea totală de 600.000 de euro, Consiliul Județean venind cu 10 la sută din sumă, respectiv cu 60.000 de euro. Singurul centru de profil care îndeplinește condițiile impuse de finanțator este Centrul de recuperare și rea-bilitare neuropshică Costâna, unde sunt in-ternate 253 de persoane cu diferite tipuri și grade de handicap, având vârste cuprinse între 20 și peste 80 de ani. Condițiile pe care le poate oferi centrul bolnavilor sunt apreciate drept bune, în comparație cu acelea din mediul din care provin, însă departe de normele europene în domeniu. Strategia națională privind protecția specială și integrarea socială a persoanelor cu handicap, în realizarea căreia s-a ținut seama și de standardele Uniunii Europene, consacră integrarea în comunitate a persoanelor cu handicap din instituțiile rezidențiale, promovarea unei participări active în societate și crearea unui sistem de servicii comunitare care să le permită să-și trăiască viața cât mai independent posibil.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: