Expoziție de fotografie la Muzeul de Istorie

Mărturii despre monumente și oameni care se pierd

Șapte tineri pasionați de arta fotografică, din București, Constanța și Medgidia, grupați în Asociația Mioritics, au adus la Suceava mărturii ale unor existențe și monumente pe cale de dispariție din Tran-silvania, într-o expoziție ver-nisată ieri la Muzeul de Istorie Suceava. „Mănăstiri fortificate săsești din Transilvania” – expoziție care va dura până la începutul lui aprilie – face parte din proiectul PhotoRaid 2004 –Viața cetății la rezoluție maximă. Sunt 62 de lucrări reprezentând tot atâtea sate uitate de lume și de oameni, surprinse în vara trecută, nu-mai în 9 zile, pe traseul Sighișoara, Mediaș, Sibiu, Agnita.
 

Fotografii care măr-turisesc clar degradarea unor monumente, concomitent cu dispariția unei etnii. În Tran-silvania există sate izolate, precum Mighindoala (la care artiștii fotografi amatori au ajuns numai cu pasul), care număra atunci 4 locuitori (între timp unul a dis-părut dintre vii), sau Al-țâna, cu cel mai mare număr de lo-cuitori, 74…, ne-a precizat Voichița Maican din București, unul dintre membrii aso-ciației, care a venit la Suceava împreună cu un alt coleg, Mihai Dragomir din Medgidia. Acolo viața puținilor sași ră-mași este strâns legată de cea a bisericii, dar o dată cu dis-pariția zidurilor unor monu-mente se duc și viețile sașilor, spune Mihai Dragomir: „Nici unul dintre fotografi nu are legătură cu comunitatea ger-mană, dar când am pornit proiectul am avut ideea să descoperim, pentru noi și generația viitoare, România, mai ales cea mai puțin bătă-torită. Nu am știut ce vom găsi acolo. În spatele fiecărei foto-grafii este câte o poveste tris-tă. Sunt monumente degrada-te și oamenii se pierd. Am rupt pânze de păianjen, am urcat pe scări stricate pentru a surprinde imagini, cu do-rința ca ori noi, ori altcineva să facă ceva acolo”, a mai spus Mihai Dragomir. Expoziția a fost purtată pâ-nă acum la București, Sighi-șoara, Sibiu, Londra, și anul acesta există invitații pentru Luxemburg Gratz și Berlin și, din nou, București. Ceilalți membri ai asociației partici-panți în proiectul fotografic sunt Alexandru Purice, Matei Dragoș, Iulian Cuțui, Adi Ma-rinici, Irina Cristian. Proiectul s-a realizat prin autofinanțare, iar în viitorul apropiat se inten-ționează realizarea unui ghid turistic al zonei respective și un CD, pentru care se caută finanțatori.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: