Asigurări de bine

> Cristian VĂLIANU

Mijlocul de ianuarie, în pofida temperaturilor cu minus, a fost unul destul de fierbinte pentru destui români. Numeroase drumuri şi oraşe ale ţării au fost blocate de fermieri şi transportatori uniţi într-un protest comun manifestat faţă de poziţia pe care guvernul şi alte instituţii naţionale o manifestă la problemele lor.

Printre claxoanele şi blocajele în trafic, de la tractoraşul un pic mai mare decât un motocultor până la tirul de 40 de tone, vocea protestatarilor s-a auzit până la urmă şi în sferele înalte ale puterii, negocierile dintre părţi încercând să găsească soluţii la problemele ridicate.

Între sumedenia de dureri aduse la cunoştinţa opiniei publice pe diverse canale, fermierii şi transportatorii au acuzat vehement, prin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), diriguitorii şi operatorii din domeniul asigurărilor auto.

Citând un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care arată că doar 25% din preţul RCA reprezintă cheltuielile cu despăgubiri, iar 75% încasează firmele de asigurări, cei de la COTAR atrăgeau atenţia că „în ţările civilizate din UE, cheltuielile asigurătorilor sunt între 15-30%”, subliniind totodată că „numărul de daune RCA nu a crescut, ci a scăzut semnificativ, din anul 2019 până în anul 2022, de la 400.358 de accidente la 341.470 de accidente”.

Desigur, poziţia reprezentanţilor transportatorilor sublinia impactul pe care sumele uriaşe plătite de aceştia drept RCA îl are asupra bunului mers al afacerilor, dar trebuie spus că raportul citat se referea la întreaga piaţă a asigurărilor auto, care include şi beneficiarii domestici ai RCA, de la proprietarul de second-hand purtător de rugină până la cel de bolid de lux nou-nouţ.

Deşi strigate sus şi tare, procentele amintite mai sus nu au stârnit vreo reacţie din partea celor acuzaţi sau, dacă aceasta s-a petrecut, mediatizarea sa a tins spre zero absolut pe un fond liniştitor de zvon de negocieri şi proteste astfel ostoite.

Pe de altă parte, nici din partea instituţiilor ce ar trebui să controleze domeniul nu a fost vizibil vreun răspuns prin vreo inocentă acţiune de verificare.

În schimb, primim multe asigurări de bine…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI