Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Proiectul „Carte de rugăciune în dar, pentru suflete româneşti” a fost finalizat cu succes

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în perioada iulie – decembrie 2023 s-a desfăşurat proiectul „Carte de rugăciune în dar, pentru suflete româneşti”, menit să vină în sprijinul comunităţilor istorice româneşti din Ucraina. Proiectul a fost realizat sub atenta implicare şi coordonare a părintelui Mihai Cobziuc, consilier eparhial al Biroului Relaţii cu Minorităţi din cadrul Cancelariei Eparhiale, în baza acordului de parteneriat între Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Obiectul acordului constă în cooperarea interinstituţională cu privire la sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor, în special a celor din zona Bucovinei de Nord.

Cărţile de rugăciuni au fost tipărite la iniţiativa, cu osteneala şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Textul rugăciunilor alcătuite pentru nevoile concrete din viaţa omului, 112 de creaţii imnografice, reprezintă un rod al ostenelilor Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic. De asemenea, textul rugăciunilor clasice a fost diortosit, revizuit şi completat de Înaltpreasfinţia Sa, în colaborare cu pr. univ. dr. Mihai Vizitiu şi arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ. În cadrul proiectului s-au achiziţionat un număr de 8.500 de cărţi de rugăciune, menite să păstreze vie credinţa ortodoxă strămoşească, dar şi limba română, în sânul familiilor de români din regiunea Cernăuţi şi Herţa.

Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Regiunea Cernăuţi este un partener important în derularea proiectului, în sensul în care cărţile de rugăciune au fost predate şi depozitate la sediul Societăţii, mai apoi fiind distribuite către parohii şi protopopiatele româneşti, către şcolile cu predare în limba română din regiune, iar către Catedra de Limbă Română şi Clasică din cadrul Universităţii Naţionale Yurii Fedkovici din Cernăuţi.

Proiectul „Carte de rugăciune în dar, pentru suflete româneşti”, a fost lansat în cadrul a două evenimente:

> Festivalul Internaţional de Folclor autentic românesc „Rapsodul Toadere Captari”, ediţia a IV-a, care a avut loc la Filarmonica de Stat din Cernăuţi, la data de 25 noiembrie 2023. Gazda evenimentului a fost domnul Iurie Levcic, director al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti. Cu această ocazie, pr. consilier Mihai Cobziuc a prezentat proiectul publicului prezent, oferindu-le carte de rugăciune artiştilor şi spectatorilor, ajutat de tineri români.

> Festivalul Sărbătorilor şi obiceiurilor de iarnă „Florile dalbe”, care a avut loc la Palatul Academic din oraşul Cernăuţi. Gazda evenimentului a fost domnul Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”. De această dată, pr. Consilier Mihai Cobziuc a fost însoţit pe scenă de pr. Alexandru Moroşanu şi de Excelenţa Sa Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuţi. Părintele Cobziuc a transmis bucuria revederii cu fraţii români, vorbind despre importanţa acestui proiect al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ca ajutor spiritual adus celor care nu şi-au uitat rădăcinile. Fiecare colindător şi participant din sală a primit câte o carte de rugăciune. Cât de necesare sunt aceste cărţi de rugăciune în rândul etnicilor români o dovedeşte interesul manifestat de participanţii la festivalul „Florile dalbe”, a remarcat doamna Maria Toacă-Andrieş (jurnalist).

 „Finanţările obţinute, nu numai că au sprijinit Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor să finalizeze cu succes proiectul «Carte de rugăciune în dar, pentru suflete româneşti», cu atât mai mult am fost încurajaţi să devenim parteneri împreună cu Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Regiunea Cernăuţi şi nu numai. În luna noiembrie a.c. am semnat un acord de parteneriat interinstituţional cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Ciprian Porumbescu – Cernăuţi.

Acordul de parteneriat pe care îl avem semnat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ne inspiră să continuăm să concepem diverse proiecte pentru binele diasporei româneşti din Ucraina şi din întreaga lume. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin Biroul Relaţii cu Minorităţi, va continua să dezvolte proiectele «Păstrarea identităţii etnice, religioase şi lingvistice a românilor din Ucraina», «Carte de rugăciune în dar, pentru suflete româneşti», precum şi alte proiecte menite să sprijine unele comunităţi româneşti din Europa” ne-a transmis pr. Mihai Cobziuc.

 „Mulţumesc în primul rând domniei sale, Florin Gheorghe Cârciu, secretar de stat, domnului Radu Cozma, director DRP, şi doamnei Floarea Andreescu, coordonator proiect DRP.

 Mulţumesc echipei de la Centrul Eparhial fără de care nu puteam să duc la bun sfârşit acest proiect, în primul rând părintelui arhim. Paraschiv Dabija – vicar administrativ, pr. consilier Viorel Ilişoi, pr. Consilier Adrian Popa, pr. consilier Ciprian Blaga, ec. Maria Boca – contabil-şef, pr. consilier Alexandru Sava, pr. Alexandru Moroşanu.

 Mulţumesc Excelenţei Sale Irina Loredana Stănculescu, domniei sale Iulia Hriţcu, viceguvernator, domnului prof. Vasile Bîcu şi domnului prof. Iurie Levcic, colaboratorilor din Ucraina.

Proiectul a contribuit la extinderea relaţiilor din ţinuturile istorice româneşti din afara graniţelor, comunităţile româneşti din Ucraina bucurându-se de 8.500 de cărţi de rugăciune în limba lor maternă” ne-a spus pr. Mihai Cobziuc. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI