Constantin Mandicevschi, comemorat la Liceul din Băhrineşti

> El este şi autorul versurilor renumitului cântec „Cântă cucu-n Bucovina”

 Pe 23 mai 2024, s-au împlinit 165 de ani de la naşterea renumitului pedagog, profesor de istorie, inspector şcolar şi director al Bibliotecii Universităţii din Cernăuţi, Constantin Mandicevschi – autorul versurilor renumitului cântec „Cântă cucu-n Bucovina”.

Cu această ocazie, la Liceul din Băhrineşti, într-un cadru solemn şi festiv ce a adunat reprezentanţii administraţiei publice raionale, liderii instituţiilor culturale şi educaţionale regionale, jurnalişti, membri ai comunităţii româneşti, cadre didactice, elevi şi locuitori ai satului, s-a desfăşurat o prezentare dedicată patrimoniului cultural al familiei Mandicevschi şi activităţii muzeului şcolar de istorie şi etnografie. Acest muzeu, care deţine un număr semnificativ de exponate şi materiale despre viaţa şi obiceiurile locuitorilor locali, ajută profesorii în procesul educaţional şi contribuie la educarea respectului elevilor faţă de tradiţiile locale.

Iniţiatorii organizării acestui eveniment au fost familia Acatrini, cu sprijinul comunităţii locale şi al gospodarilor satului. Familia Acatrini, formată din Mihai Acatrini (directorul liceului), soţia sa Svetlana şi fiul Vladimir, este bine cunoscută pentru munca lor neobosită în domeniul educaţiei şi cercetării istorice. De-a lungul multor ani, aceştia au studiat diferite aspecte ale istoriei locale, contribuind semnificativ la păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural al regiunii. Eforturile lor au fost esenţiale în organizarea acestui eveniment, care a evidenţiat importanţa istoriei şi a tradiţiilor locale în formarea identităţii tinerelor generaţii.

„Mulţumim din suflet tuturor celor implicaţi în organizare şi participare! Fiecare a contribuit la reuşita acestei manifestări culturale. Un mare mulţumesc echipei pedagogice a Liceului din Băhrineşti pentru dedicarea şi munca depusă. A fost o zi specială în care am onorat istoria, cultura şi valorile comunităţii noastre. Vă mulţumim că aţi fost alături de noi şi aţi făcut posibilă această frumoasă sărbătoare!” a mulţumit directorul instituţiei Mihai Acatrini.

Constantin Mandicevschi s-a născut la 24 mai 1859, în satul Băhrineşti, şi a murit la 14 decembrie 1933, în oraşul Cernăuţi. Este fiul parohului bisericii din localitate, Vasile Mandicevschi şi al soţiei sale Veronica Popovici. A fost profesor de istorie şi director de liceul, inspector şcolar, directorul Bibliotecii Universităţii din Cernăuţi. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI