Domnului Constantin Flondor, personalitate a artelor vizuale româneşti contemporane, din Bucovina, o caldă urare de La mulţi ani, cu sănătate şi bucurii!

Ne face o deosebită plăcere să vă invităm, sâmbătă, 16 decembrie 2023, de la ora 19,00, la ultimul vernisaj al acestui an la Galeria Jecza – „În ghicitură”, o expoziţie de pictură şi desen cu lucrări semnate de Constantin Flondor.

Vernisajul coincide cu ziua de naştere a artistului. Constantin Flondor împlineşte 87 de ani anul acesta, şi ce mod mai frumos de a marca acest capitol din viaţa unui artist decât prin aprecierea operei sale?

Seara va fi îmbogăţită de Mischa Blanos, ale cărui compoziţii vor completa perfect atmosfera şi vor răsuna în dialog cu lucrările expuse.

După vernisaj, expoziţia va putea fi vizitată la Galeria Jecza până pe 19 februarie 2024.

***

Pot afirma fără echivoc: felul în care Constantin Flondor se raportează la artă este breviarul unei superioare forme de maieutică ce te-ar reînvăţa, simplu, rostul adevărat al firii.

Convingerii că el ar deţine, însă, o cheie ce poate descifra înţelesuri ascunse, artistul îi răspunde descumpănitor: „pictura înseamnă pentru mine gospodărirea neputinţei”. Dintr-odată, Constantin Flondor, pictorul seninătăţii, se pune laolaltă cu oamenii de rând: „Nu am avut aproape nicicând conştiinţa unui ştiut sau preaştiut. Neputinţa îmi era mai aproape. Ca un fel de trac. Dar mă hrăneam cu mirarea, cu nevoia cunoaşterii, cu bucuria a ceva nou”.

Iată, aşadar, cheia: uimirea. Să priveşti lumea, ca şi cum ai fi martorul ei dintâi… Flondor vede lumea în integritatea ei, ca pe un mare tot, din care picură doar, uneori, semne ce trebuie captate.

Artistul se situează în intervalul dintre ceea ce este cu adevărat şi puţinul la care accedem, urma „care transmite în mod diafan, în mod transparent, o taină” – ghicitura.

În acest sens, ghicitura despre care vorbeşte artistul este intuirea sensibilă a tainei, e transmiterea unui duh faţă de mărimea de neatins a căruia, pictorul îşi poate manifesta doar neputinţa.

Această „neputinţă” îmbracă haina picturii, a artei, în general.

Pentru a înţelege acest transfer sensibil, pictorul vine cu o explicaţie alegorică: „lumina soarelui, când trece prin mii de picături de apă, se transformă în curcubeu. Curcubeul este ghicitura soarelui, este urma pe care o lasă Lumina pentru noi, pământenii. La rândul său, curcubeul generează, printr-o nouă oglindire, paleta pictorului”.

L-am întrebat cum poate artistul prinde inefabilul unui moment încărcat de graţie celestă, cum poate fixa frumuseţea fulgurantă a clipei ce se trece? Răspunzându-mi, el invoca aceleaşi câteva lucruri esenţiale ce „construiesc”: întâi, privirea plină de uimire şi apoi, ascultarea. Importantă etapă, căci ea dezghioacă înţelesurile dinăuntru, cele pitite dincolo de coaja lucrurilor. Contemplarea este actul ce aşază văzul pe scara cunoaşterii.

„Lumea e o grădină şi pictorul e un geometru. Contemplaţia mă duce spre respiraţie, străvedere, ascultare. (…). Sub ascultare, cele ascunse se dezvăluie. Grădinarul însuşi făptuieşte un text sub pana divină. De aici transparenţa grădinii. Văzduhul ei. Grădina se oferă ca un fagure, iar trecerea pictorului-grădinar, ca trecerea unui degustător.”

Prin contemplare, vizibilul devine transparent pentru artist, o ghicitură, ce-i poate dezvălui geometria lumii ce se revelă în toate – nori, grădini, ceruri, firavul fulg de nea. Este prima cale pe care artistul s-a înscris, însuşindu-şi vocabularul lumii ce se vede.

Răsplata pe care acesta o primeşte mai apoi este revelaţia totalităţii: „… mă mişc între cer şi pămînt… Dar mă mulţumesc cu taina fragmentului. Partea mărturiseşte întregul. Pars pro toto”. Luând în palmă micul fulg de nea, pictorul vede, ca într-un ghioc, universul.

Ghiocul-ghicitură – aceasta este Pictura.

Constantin Flondor, un reflexiv intelectual, cu o profundă conştiinţă a actului de creaţie, se plasează pe sine în raport cu lumea pe care o încifrează în pictură în orizontul ingenuităţii lipsite de orgoliu, pătrunse de smerenie, asemeni „zugravului de subţire” sau pictorului-ţăran, profund credincios…

Text realizat de Sorina Jecza în urma unui dialog cu Constantin Flondor. (De pe pagina Facebook a Galeriei Jecza Timişoara, cu mulţumiri)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI