Un Concept Luna la Viena şi în Grecia Antică

Chiar dacă timpul expoziţiei la Suceava a trecut, „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriţi”, naraţiuni fotografice de Christine de Grancy, merită privirea în urmă, înainte de a-şi găsi singură locul stabil în memoria noastră. Dar nu numai evenimentul întâlnirii cu excepţionala artistă fotograf, ci şi acela, cel puţin în ce mă priveşte, întâia data aici, cu un spaţiu insolit, numit Cilindru, şi cu o nouă, frumos provocatoare, manifestare a unei asociaţii, „Un Concept Luna”, care şi-a asumat misiunea de a ne face cunoştinţă cu artişti originali, de a ne îmbogăţi orizontul cu noi perspective asupra actului, evenimentului cultural. Pentru cititorii ziarului „Crai nou”, familiarizaţi deja cu exprimarea publicistică a asociaţiei, graţie lecturii din fiecare marţi a rafinatului său insert cultural (care se apropie cu delicii pentru degustătorii săi de numărul 100), „Un Concept Luna” are în primul rând numele fondatorilor şi promotorilor săi, Dinel Dumitru Teodorescu şi Luana Popa.

La Cilindru, un spaţiu amenajat cu bun gust, imaginaţie şi cheltuială într-un fost rezervor de apă al pompierilor pe Aleea Dumbrăvii, 10, în Burdujeni, am avut şansa prezentării naraţiunilor, cu încântare (genul de încântare care se transmite) de Luana Popa, când reproducând entuziasmul Christinei de Grancy la descoperirea uneia sau alteia din frumuseţile sculpturale şi arhitectonice din partea cea mai de sus a Vienei, nevăzute sau doar parţial văzute de vizitatorii clădirilor monument ale Vienei, când îmbogăţindu-şi propria bucurie cu noi motive. În vremea ce imaginile arată frumuseţea, rândurile lui Christine de Grancy povestesc despre zeii Greciei Antice la Viena, despre semnificaţia clădirilor pe care au poposit, despre momente istorice cărora le-au fost martori „împietriţi”.

Recunosc, ajunsă acasă, am căutat fotografiile păstrate din călătoria la Viena, încercând uimirea plusului de frumos dăruit ochilor care au văzut una sau alta din clădirile pe care a urcat Christine de Grancy şi mai ales retrăind într-un fel în închipuire uluirea cu care locuitorii îşi vor fi descoperit oraşul în aceste naraţiuni fotografice. Din 2023, cele mai atractive ca imagine şi cele mai interesante prin conţinut ajung în multe părţi ale lumii prin râvna Forumurilor Culturale Austriece. În colaborare cu acestea, Un Concept Luna le-a adus şi la noi, oferindu-ne motive de bucurie estetică, de a dori să mergem sau să ne întoarcem la Viena ori în Grecia Antică din muzee şi albume. Poate şi ca să ne întrebăm asupra a ceea ce am putea să descoperim, ochii noştri cu ochiul aparatului foto, pe acoperişurile zidirilor vechi ale Sucevei.

Dar iată, pentru cei care nu au avut bucuria să vadă expoziţia, doar povestite, două dintre naraţiunile fotografice. Prima surprinde capul înlăcrimat al lui Nike, Zeiţa Victoriei, în perioada restaurării, însoţit de însemnarea lui Christine de Grancy: „Restauratoarea de metale Elisabeth Krebs a avut propriul său mic atelier pe acoperişul Parlamentului pentru munca sa – o «casă pe acoperişul Parlamentului» (2004)”. Cealaltă, cu imaginea unei statui deasupra Vienei, desprinsă şi purtată prin văzduh de braţul macaralei: „Încă pluteşte în cer, dar se îndreaptă spre pământ pentru a fi restaurată de mâinile omului. Parlamentul, primăria, Burgtheater, clădirile magnifice de pe Ring şi Votivkirche se află la picioarele sale. Într-o zi răcoroasă în era fotografiei analogice şi fără fotoshop, artista a stat întinsă timp de nouă ore pentru a face această fotografie în singurul moment posibil. (2006)”.

Am ales aceste două naraţiuni, deoarece, trebuie luat aminte şi la faptul că în expoziţie, pe lângă ceea ceea ce ar putea să vadă şi să imortalizeze, pe aproape, şi un alt artist, înaripat de exemplul lui Christine de Grancy (născută la Brno, în anul 1942, recunoscută în 1993, de prestigioasa revistă franceză „Photo – Special Femme”, ca una din primele o sută cele mai importante fotografe ale lumii), s-au găsit şi imagini absolut unicat, pentru totdeauna irepetabile. Din categoria acestora se află şi imaginea mea preferată, dealtminteri singura nefăcută de artistă, cu Christine de Grancy în mijlocul cvadrigii dirijate de Nike pe acoperişul Parlamentului, fotografiată de un membru al personalului staţiei de pompieri, în 1992, la o vârstă fără întoarcere.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI