Vesel ești de neînvins

Ne place să fim „proasta Europei”? Întrebarea este retorică! Ne place. Nu o vor recunoaşte cei care reprezintă ţara şi demonstrează strălucit prin prestaţia lor această stranie atracţie pentru poziţia de „limitat a Europei”. Reprezentanţii României nu cer, ei cerşesc; nu îţi promovează ţara, ei o umilesc (corupţia o prezintă ca un brand de ţară); adoptă tot ce vine „din Vest” chiar dacă se potriveşte la noi ca „nuca-n perete”; reacţionează la umilinţe (vezi Schengen) şi caută scuze celor „care ne pun la colţ”. În „înţelepciunea” lor consideră că-şi aduc astfel contribuţia la integrarea Europeană! Vai de ei dar mai ales vai de noi!!

L-am văzut pe Băse, atunci preşedinte, cum era evitat de toţi şefii de stat sau guvern la o întâlnire oficială, de parcă era „râios” cum s-a exprimat un prieten. Atitudinea umilă nu generează simpatie, ci dispreţ. Mai mult, cei care se manifestă „fără coloană” sunt consideraţi pe drept cuvânt slugi şi persoane foarte limitate care doresc umilinţa! Reprezentarea unei ţări o fac cele mai strălucite minţi (Carol I cere noului premier un absolvent de Sorbona pentru Externe), iar noi ne afişăm cu persoane care nu stăpânesc nici măcar limba română, nu tainele diplomaţiei (dar au avut „succesuri” în alegerile dirijate). Şi atunci cei de afară spun: „Dacă aceştia sunt cei mai buni, cum sunt ceilalţi?”.

Sunt mai multe domenii în care prostia românească se manifestă pe plan extern, dar mă voi referi doar la economie, diplomaţie şi promovarea ţării.

În economie putem spune că am ratat aproape toate oportunităţile ivite în ultimii 30 de ani! Nu am absorbit integral fondurile europene în preaderare dar şi pe cele post-aderare. Mai mult, ne-am axat pe investiţii în zone cultural-sportive (cămine culturale, stadioane etc.) şi nu ne-am „complicat” cu cele generatoare de dezvoltare economică (drum, apă-canal, irigaţii, gaz metan etc.) până acum 6-7 ani. Cine a stabilit priorităţile? Nu am folosit ocazia de a atrage firmele care părăseau Marea Britanie (Olanda a atras 250 de firme în două luni), deşi România prezenta avantaje vizibile (taxe mici, impozite rezonabile, etc.). Dar cine să o facă? Nepoţii şi amantele din zona diplomaţiei economice? Relocarea masivă a industriilor din China, dar şi din Rusia şi Ucraina ne-a lăsat indiferenţi! Oare ştiu ce ar trebui să facă? Lene sau nepricepere (prostie).

„Proasta Europei” pe plan diplomatic s-a manifestat din plin în cazul demersului pentru aderare la spaţiul Schengen. Nu am cunoscut intenţiile Austriei şi Olandei, nu am făcut lobby eficient (nici măcar Emil Hurezeanu) şi ne-am manifestat ridicol (Rareş Bogdan). Iar Herr Klaus (al cărei ţări este preşedinte?) s-a opus unor măsuri de răspuns necesare şi absolut justificate (apel la justiţia Europeană de exemplu). Dar nu trebuie să uităm de obligativitatea vizelor pentru SUA, „partenerul strategic” care ne umilesc în continuare. În locul renunţării la vize, SUA i-a oferit lui Herr Klaus o şăpcuţă (se pare că ar costa 5 dolari), iar el a fost încântat! Ca şi românii care l-au votat!!

Promovarea ţării este jalnică! La cel mai mare Târg de Turism din Germania în care au participat 160 de ţări, România a fost absentă!? Explicaţia ministrului Turismului a fost halucinantă: Nu ştiau că trebuie să îşi amenajeze standul!!! Vreo demisie? Herr Klaus spune că guvernul acţionează bine şi este mulţumit! Recent, ambasada noastră din SUA a comunicat oficial o victorie a României pe piaţa americană: salamul de Sibiu este apreciat de americani! Ca să vedeţi şi dumneavoastră cu ce se ocupă diplomaţii când fac promovarea ţării. Plecaţi băi!!

Putem aprecia că, după aderarea la NATO şi UE performanţe reuşite de guvernele CDR (Constantinescu) şi PSD (Năstase + Iliescu), România a înregistrat o involuţie rapidă pe plan european şi mondial! Putem inversa acest trend? Da, cu specialişti reali nu cu caricaturi cu diplome dubioase „cumpărate la privat”. Se va întâmpla acest lucru? Doar cu un şut sau mai multe primite din afară pentru că partenerii externi au nevoie de o ţară normală. Nu pentru că ne iubesc! Deviza liberală „prin noi înşine” a apus definitiv!!!

DAN STRUTINSCHI

PS: De ce încep să râd singur când aud prezentatoarele spunând: „Cazul a fost preluat de organele competente de poliţie”? Sunt rău? Da poate! Dar Caracal, 2 Mai, Oneşti etc. …

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI