Vesel ești de neînvins

O întrebare pe care aproape toţi ne-o punem se referă la ideile sau persoanele pe care să le ascultăm şi, eventual, urmăm. Mai precis, ascultăm şi un năuc dacă afirmaţia sa este evident reală sau o refuzăm din start, văzând provenienţa? Sau sursele de fake news dovedite le ignorăm fără argument, mincinoşii cu antecedente nu ne conving, părerile celor „limitaţi” sau needucaţi le respingem etc.? Este sănătos, nu ne reproşăm că am luat „ţeapă” din aceeaşi sursă, în mod repetat, şi evităm postura de „fazan” de care se „face mişto”. Dar, pentru că există şi un „dar”, viaţa ne-a demonstrat că învăţăm şi câştigăm experienţă din contactul cu fiecare eveniment, persoană sau ştire. Chiar şi „lecţia” de a nu „face ca ei” este, în esenţă, un câştig. Dar să lăsăm teoretizarea şi să urmărim practic cum evoluăm într-o lume „nebună de legat”, sub aspect informaţional, cât ne afectează şi modelează în gândire şi acţiuni „bombardamentul” general cu ştiri (false sau reale).

Esenţial, consider eu, este sursa de informaţii sau sursele care ne prind „în foc încrucişat”, cu scopul de a ne convinge sau doar a ne aduce în starea de neîncredere generală. Se întâmplă acum, şi scopul pare atins, întrucât un procent ridicat dintre alegători (iau acest exemplu pentru că suntem în an electoral!) sunt „scârbiţi” de toţi politicienii şi partidele, fiind convinşi că „toţi sunt o apă şi un pământ”. Astfel se „albesc” şi devin acceptabili cei „duşi cu pluta” sau extremiştii fără scrupule, ţinta urărită de păpuşari! Informaţiile şi, ulterior, opiniile au ca surse televiziunile, telefoanele smart (mai inteligente decât posesorii!) şi tot mai puţin presa scrisă. Nu este cel mai rău lucru dacă, din postările pe reţelele sociale, se preiau opiniile personalităţilor, iar din ştirile TV ideile exprimate de specialişti veritabili dar…! Din păcate se citeşte tot mai puţin, atât presă, cât şi cărţi sau articole. Iar când se citeşte (foarte puţin!) observăm o tot mai mare „pasiune” spre literatura facilă sau senzaţională, limbajul grobian şi opinii menite să şocheze. Publicaţiile specialiştilor, indiferent de domeniu, sunt „lăsate în umbră” de publicul larg, chiar şi în cazul analizelor sociale care ar trebui să intereseze pe toţi! Îi lăsăm pe conducători să „facă ce vor”? Aşa se pare!!!

Dacă tot am abordat subiectul, trebuie să risc în continuare, să avansez şi soluţii după priceperea şi experienţa mea, mult mai redusă faţă de cât mi-aş dori şi, mai ales, faţă de pretenţiile dumneavoastră. Consider că trebuie acordat un plus de încredere (măcar pentru onestitatea opiniilor!) celor care au dovedit în timp că merită. Pe plan mondial (mai puţin la noi!) există presă care fiinţează chiar din secolul al XIX-lea, cu opţiuni politice asumate cinstit (la noi toţi sunt „independenţi”!!), şi care a rezistat tocmai credibilităţii pe care a dobândit-o. Pentru mine sunt surse!! În al doilea rând, informaţiile „emanate” (de cine vă aduce aminte termenul?) din zona celor foarte calificaţi şi cu anvergură ştiinţifică naţională sau mondială pot fi pentru toţi surse credibile, pentru formarea de opinii în toate domeniile. A treia sursă credibilă de informare este deseori generată de bordarea apropiată sau similară a evenimentului (fenomenului) de diferite mijloace mass-media. Se aplică şi aici vorba din popor: „dacă mai mulţi spun că eşti beat, te duci şi te culci”. Ce te faci dacă te-au „îmbătat de cap” politicienii cu mesajele lor voi aborda altă dată.

Toţi vor să ne convingă, de la vânzătorii din colţul străzii până la politicieni. Ne „informează” în asemenea mod încât ne zăpăcesc! Oare asta le este intenţia? Nu exclud! Nu toţi sunt rău intenţionaţi sau vor să ne înşele! Şi, mai ales, nu trebuie să ajungem în situaţia de a nu avea încredere în nimeni şi nimic! Ne autoexcludem din „viaţa cetăţii”! Şi cui lăsăm „cetatea”? Vă rog gândiţi-vă!

DAN STRUTINSCHI 

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI