„Se-adună neamu-n sărbătoare”

Sărbătorirea împlinirii unui secol de la anul providenţial pentru destinul românilor, 1918, a fost trăită cu entuziasm de către o mare parte a comunităţii dornene, mai ales de către foarte mulţi tineri.

Conducerea Liceului Teoretic „Ion Luca” a iniţiat, pe 27 martie, o manifestare deosebită, împreună cu întreg colectivul de profesori şi elevi, la care s-au alăturat Primăria municipiului Vatra Dornei, Şcoala Gimnazială Nr. 1, 2, 4 şi filiala „Arboroasa” a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, cetăţeni din oraş. Participanţii au inundat strada din faţa primăriei, purtând cu mândrie însemne tricolore. Despre evenimentul din 27 martie 1918, când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu ţara, un prim pas spre Marea Unire, au vorbit primarul municipiului, Ilie Boncheş, profesorii Ciprian Vrânceanu şi Corina Atofanei. Din partea filialei „Arboroasa” am prezentat succint activităţile realizate de această asociaţie de la înfiinţare (1991) şi până în prezent, scopul fiind cunoaşterea adevărului istoric şi strângerea legăturilor cu fraţii români din Basarabia şi nordul Bucovinei. Din partea Consiliului Elevilor din liceu a adresat un mesaj eleva Andreea Arsene, au recitat poezii de Grigore Vieru şi Dumitru Matcovschi elevii Minerva Ştefana Uţă, de la liceu, şi Vasile Barbir, de la Şcoala Gimnazială Nr. 4. Toţi cei prezenţi s-au prins într-o uriaşă horă, simbolică pentru susţinerea ideii de unitate a tuturor românilor.

În după-amiaza aceleiaşi zile, la Casa de Cultură „Platon Pardău”, filiala „Arboroasa” a ACPBB, împreună cu instituţia gazdă, filiala Vatra Dornei a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, Biblioteca „G.T. Kirileanu”, Liceul Teoretic „Ion Luca”, Şcoala Gimnazială Nr. 4, Clubul Copiilor şi scriitorii dorneni, a organizat o manifestare complexă dedicată aceluiaşi eveniment. Activitatea s-a deschis cu vernisarea expoziţiei de fotografie realizată de Paul Braşcanu, cunoscut pentru pasiunea sa pentru istoria Bucovinei. Sub genericul „Chipuri din Bucovina” sunt reproduse fotografii din arhive, din colecţia proprie, cele aparţinând familiei Roman Irimescu şi muzeografului Ion Grămadă din Câmpulung, care demonstrează că „Istoria Bucovinei s-a clădit de către oameni de diferite etnii şi profesii, care au scris această istorie cu sufletul lor şi au luptat pentru românism”, după cum sublinia autorul expoziţiei. Paul Braşcanu a oferit explicaţii despre imagini şi a precizat că expoziţia este cu vânzare, în scop caritabil, gest apreciat de către directoarea instituţiei, Violeta Codorean (ca şi organizarea expoziţiei în sine).

Profesorii Ciprian Vrânceanu şi Liviu Carp de la Liceul Teoretic „Ion Luca” au realizat un reuşit film despre unirea Basarabiei cu ţara, la 27 martie 1918, dar şi despre „zece motive pentru care ne dorim acum unirea Basarabiei cu România”. Prof. Vrânceanu a descris contextul istoric favorabil unirii, cum s-a realizat aceasta şi modul în care s-a acţionat pentru recunoaşterea unirii de către marile puteri. Col.r. Ioan Abutnăriţei a precizat care a fost rolul adevărat al armatei României în actul unirii, fiind ştiut că în această privinţă propaganda sovietică a denaturat adevărul. Importante pagini de literatură şi istorie care au avut ca temă unirea au fost aduse în atenţie de prof. Mirela Neagoş, care a reiterat nume de localităţi cu rezonanţă istorică, de bătălii şi victorii, de personalităţi providenţiale pentru destinul nostru, dar şi de literaţi, folclorişti ş.a. care au susţinut idealurile unităţii şi demnităţii naţionale. Aldona Patraş a vorbit despre oamenii unirii din Basarabia, realizând un portret al lui Pantelimon Halippa, iar venerabila prof. Taţiana Vlad Guga ne-a oferit o veritabilă lecţie de patriotism şi a recitat două poeme proprii dedicate evenimentului. Din creaţia proprie, prof. Cătălina Orşivschi, de la Clubul Copiilor, a recitat poemul amplu „Zbuciumată Basarabie”, iar eleva sa, Denisa Dănilă Spânu a recitat poemul „Plânge Basarabia”, semnat de profesoară. Din creaţia proprie, a citit poemul „Unire” prof. Gruia Ungurian. Elevele Florinela Boicu şi Teofana Acatrinei, de la Clubul Copiilor, îndrumate de prof. Orşivschi, au recitat poeme de Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, dedicate Basarabiei. Am semnalat celor prezenţi volumul „Basarabia de altădată (cu imagini de azi)”, antologie realizată de dr. Liviu Papuc şi Olga Iordache, volum care prezintă o imagine veridică a Basarabiei între anii 1856 şi 1939, prin texte semnate de nume foarte cunoscute în literatura şi istoria noastră. Îndrumaţi de prof. Alina Leonte Dupu, de la Şcoala Gimnazială Nr. 4, elevii Vasile Barbir, Denisa Cârcei, Andra Persic, Flavius Rusu au recitat poemul „Mărgioară”, de Dumitru Matcovschi şi „Doina Prutului”, de George Buznea. Răzvan Ţabrea, clasa a II-a A, de la aceeaşi şcoală (înv. Viorica Afloarei) a recitat tulburătoarea poezie „Nu plânge, maică Românie!”, găsită în raniţa unui soldat mort pe front în al Doilea Război Mondial. Colegii săi de clasă, purtând frumoase costume populare, îndrumaţi de educ. Oltea Vasiluţ, au executat mai multe jocuri populare, încheind cu o simbolică horă.

Încărcătura emoţională a acestei zile va rămâne neştearsă în sufletele noastre.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI