De unde vine porcul

> L.D. CLEMENT

Porcul a revenit în atenţie datorită unor informaţii puse în undă recent de Comisia Europeană. România este cel mai mare importator de carne (şi congelată) de porc din UE, cele mai mari cantităţi venind nu de ici-colea, ci tocmai din Chile şi Canada (de unde, de altfel, ne vom fi aprovizionat masiv şi în ani anteriori); fiindcă are preţ mic, ajunge la destinaţie fără intermediari şi este agreată de CE. Abia apoi urmează alte state, cu tradiţie în a ne pune porcul pe masă: Spania, Germania, Polonia, Ungaria… Uite, în felul acesta ne menţinem cu un consum de aprox. 80% porc străin. Ori străin până ce ne trece graniţa, deoarece apoi – apropo de „trasabilitate” – nu se mai ştie întotdeauna exact. De cumperi carne de porc de la supermarket, e posibil să afli citind o etichetă; dacă e vorba despre restaurant ori de o carmangerie de cartier, iaca nu mai ştii. Ori, de te faci curios şi întrebi, ţi se răspunde fie prin dat din umeri, fie printr-un solemn jurământ că e porc românesc, cum să fie din altă parte?! Deşi neoficial se vorbeşte cum că şi micile carmangerii au la vânzare porc străin… Cât despre preparatele din carne, nu puţine zise „tradiţionale”, clientului îi este şi mai dificil să afle. Se prea poate ca în compoziţia lor să fie româneşti doar sarea şi fumul.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI