Recenzie carte

În Pentagonul iubirii cu Victoria Fonari

La Salonul USV, Victoria Fonari şi Gorban Anca, împreună cu elevele Duţu Larisa (cl. XI), Vatamanu Ioana şi Petraşuc Varvara (cl. VIII) de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, care au citit poeme din carte

Victoria Fonari, poeta din Chişinău, ne surprinde din nou cu cea mai recentă carte, de data aceasta cu volumul de poezie Portalul inimii, Prospexi, Dorohoi, 2024, lansat acum câteva zile la Salonul Internaţional de Cartea Alma mater librorum al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Doina Cernica o numea în prefaţa cărţii, atât de sugestiv „Victoria Fonari, o poetă îndrăgostită”. Aş spune în continuare, o poetă îndrăgostită de emoţie. Autoare a unor studii valoroase de critică literară, dar şi a unor povestiri pentru copii, Victoria Fonari se dovedeşte ,,cu precădere ataşată de poezie”. Portalul inimii este o carte în acord cu firea poetei şi cu firea multora dintre noi. O carte sensibilă, tinerească, benefică asemenea unui balsam pentru suflet! O carte bucurie!

Alcătuită din 5 capitole, cartea Victoriei Fonari abordează iubirea din 5 unghiuri, fiecare diferit şi totuşi, complementar.

Partea I, În zodia teilor, surprinde cititorul pentru că totul devine o explozie a iubirii ce pare să nu mai încapă în propria-i dimensiune. Cadenţa versurilor ipostaziază vârsta la care se atinge un anumit punct de fierbere. O poezie de ase-menea vitalitate îşi obligă cititorii la o meditaţie alertă. Poeta ne oferă şansa de a vibra în ritmul în care iubirea ne ţese clipa ,,ce ne sărută”.

Partea a II-a schimbă unghiul pentagonului înspre muzică, înspre artă: Prin muzică mă desprind de cotidian. Ne simţim ,,îmbrăţişaţi de univers” prin ochii bărbatului îndrăgostit sau prin palma ,,Femeii liră”. Poezia devine o cutie de rezonanţă a sufletului îndrăgostit de frumos.

Partea a III-a, Metamorfoza poeziei, deconstruieşte platitudini într-un regal de idei, de imagini decompensate. O ,,zi formatată în PDF” stă totuşi sub ,,Vraja cuvintelor” unei poete care-şi trăieşte pătimaş emoţia lirică.

Partea a IV-a, Itinerar cultural, este un mix de atitudini, de registre, de amprente lirice. Întoarcerea în timp şi în spaţiu îi permite autoarei să depăşească transa lucidităţii pentru a-şi alimenta rigoarea şi entuziasmul.

Ultima parte, a V-a, partea care mie mi-a plăcut cel mai mult, Infinitul clipei, este despre contrastele libertăţii de a iubi. E un capitol-îmbrăţişare care te atinge dincolo de piele, care-ţi intră în vene şi-ţi vindecă rănile.

O carte a limitei aş numi-o în final, o carte în care practicăm „mersul împreună”, „tăcerea nopţii” şi „atingerea de aripi”. Aflăm că iubirea, în toate ipostazele ei, are parfum de mister amestecat în contururi tastate de pulsul inimii. Uneori, în accepţiunea scriitoarei, IUBIREA devine o formă de răzvrătire împotriva inerţiei. Poeta se revoltă „Nu cedăm! Trăim.” Clipa care ne sărută atât de simplu şi frumos aşază iubirea în tiparul cuvântului.

Portalul inimii, un volum pe care îl recomand, din motive evidente: e o carte puternică ce camuflează realitatea în nuanţele iubirii. Un volum frisonant, dezvoltat pe toată gama fascinantă a iubirii!

Prof. dr. GORBAN ANCA

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI