Protest spontan al angajaţilor de la Arhivele Naţionale

 > Ei sunt foarte nemulţumiţi de inechităţile salariale dintre aparatul central al structurii şi serviciile judeţene

Ieri, 20 mai, între orele 10:00 şi 11:00, angajaţii din cadrul Arhivelor Naţionale, Serviciul Judeţean Suceava, şi-au manifestat „profunda nemulţumire” faţă de inechităţile salariale dintre serviciile judeţene şi aparatul central, iniţiind un protest spontan prin încetarea activităţii şi suspendarea programului de lucru cu publicul, după cum ne-au informat.

„Cu toate că din luna ianuarie 2024 s-a iniţiat un proces de aliniere a salarizării personalului din instituţiile publice din mai multe sectoare de activitate bugetară la nivelul salariilor din administraţia centrală, demers realizat în scopul eliminării diferenţelor salariale dintre funcţiile din administraţia publică centrală şi cele din unităţile teritoriale, angajaţii Arhivelor au fost omişi!

Toate aceste discriminări lezează demnitatea angajaţilor, menţin Arhivele Naţionale ale României într-o subfinanţare cronică şi generează demisii în masă, în contrast cu binele pe care această instituţie îl face societăţii româneşti de peste 190 de ani de existenţă (eliberarea actelor pe baza cărora cetăţenii şi persoanele juridice îndreptăţite îşi (re)câştigă drepturile, păstrarea, îmbogăţirea şi conservarea identităţii noastre locale şi naţionale).

În pofida eforturilor depuse încă de la începutul anului şi a demersurilor legale iniţiate, cerinţele pentru o salarizare echitabilă, nediscriminatorie şi respectarea drepturilor legitime ale salariaţilor din Serviciile Judeţene ale Arhivelor Naţionale nu s-au finalizat printr-un act normativ (Plx 67/2024 privind aprobarea OUG 128 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare bugetare), acesta fiind blocat la Camera Deputaţilor (cameră decizională) din data de 26.02.2024, după ce anterior a fost aprobat în Senat” aflăm dintr-un comunicat al protestatarilor.

Aflăm că astfel de proteste spontane au avut loc ieri la nivelul întregii ţări, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei angajaţilor din serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI