Rusia susţine că avansează şi că a ocupat poziţii mai avantajoase în sectorul Avdiivka

Ministerul Apărării rus a anunţat ieri că armata sa şi-a îmbunătăţit poziţiile de-a lungul întregului front din Doneţk (estul Ucrainei) şi a ocupat „poziţii mai avantajoase” în sectorul Avdiivka, nu departe de oraşul Doneţk, capitala regiunii omonime, potrivit EFE. În plus, în sectorul Avdiivka, important bastion ucrainean cucerit în weekend, militarii Grupului Centru „au ocupat poziţii mai avantajoase” şi au „hărţuit” patru brigăzi ucrainene în localităţile Rozivka şi Vodiane, tot în regiunea Doneţk.

Potrivit Ministerului Apărării, armata rusă ar fi cauzat 875 de victime în rândul forţelor ucrainene de-a lungul frontului din Doneţk şi au distrus tancuri, vehicule blindate, artilerie şi echipamente inamice.

Cu o zi în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, în care a calificat capturarea Avdiivkăi drept un „succes incontestabil”.

Rusia a reuşit să cucerească Avdiivka datorită sprijinului acordat de Iran şi Coreea de Nord. În plus, Moscova a mobilizat mai multe forţe şi a crescut producţia de arme, a declarat ieri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru antena ucraineană a Radio Svoboda/Europa Liberă, potrivit agenţiei de presă Unian.În opinia sa, capturarea oraşului Avdiivka nu va afecta în mod semnificativ situaţia de pe front.

Oleksandr Tarnavski, comandantul grupării forţelor armate ucrainene Tavria, care a apărat oraşul, a declarat că în timpul atacului asupra Avdiivkăi armata rusă a pierdut peste 47.000 de soldaţi, 364 de tancuri, cinci avioane, 248 de sisteme de artilerie şi 748 de vehicule blindate. Unii dintre bloggerii militari ruşi au estimat însă că din octombrie 2023 până în februarie 2024, Rusia a pierdut la Avdiivka aproximativ 16.000 de soldaţi, conform The Moscow Times.

Succesul Rusiei la Avdiivka este, în opinia lui Jens Stoltenberg, un rezultat al cooperării cu Iranul şi Coreea de Nord, dar şi al creşterii producţiei şi al mobilizării de forţe suplimentare. Aceasta este, de asemenea, un semnal pentru aliaţi să continue să sprijine mai activ Ucraina, a subliniat secretarul general al NATO.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI