Liturghie arhierească la Mănăstirea Ilişeşti

Unul dintre primele aşezăminte monahale reînfiinţate în Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor de la venirea ca Arhiepiscop a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Ilişeşti, s-a bucurat astăzi, 18 februarie 2024, de binecuvântarea arhierească.

În Duminica a XVII-a după Rusalii, după momentul întâmpinării cu flori, dar şi cu pâine şi sare, potrivit obiceiului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită în biserica-monument istoric de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, alături de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte pr. Minu Mititelu, protoiereu al Protopopiatului Suceava II, şi protos. Teofan Preda, stareţul Mănăstirii Ilişeşti.

După citirea textului Sfintei Scripturi în care Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei relatează întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia canaaneancă, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură despre unele virtuţi de care cea din părţile Tirului şi ale Sidonului a dat dovadă: statornicia împletită cu nădejdea, smerenia şi răbdarea. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să se împodobească cu acestea pentru întărirea credinţei, în ciuda tuturor greutăţilor, mai ales în societatea actuală.

„Să învăţăm de la această femeie ce înseamnă şi cum este să fii consecvent, să nu te dai bătut, să stăruieşti, să nu te pierzi cu una cu două. (…) În viaţa duhovnicească, în lupta cu păcatul, în dobândirea unei virtuţi şi în înaintarea noastră pe calea aceasta care duce spre Dumnezeu spre desăvârşire, cum a spus Sfântul Apostol Pavel în Apostolul care s-a citit din Epistola a doua către Corinteni, avem nevoie de stăruinţă, de consecvenţă, de paşi care pot părea mărunţi, dar care sunt de neasemănată trebuinţă a fi unul după altul, nu în salturi. Nu de aici şi de abia apoi, mai încolo mult, mă îngrijesc de cele ale sufletului, ci zi de zi, ceas de ceas, dacă s-ar putea. Numai astfel putem dobândi o statură duhovnicească bună, aşezată, frumoasă şi de binecuvântat de către Dumnezeu. Ce ne ajută însă în stăruinţa aceasta a noastră de a ne deprinde cu un mod de a vieţui, de a gândi, de a lucra în plan duhovnicesc, dar şi cele ale lumii acesteia mai consecvent, mai stăruitor? Învăţăm tot de la femeia aceasta că este atât de important să ai, cum se zice şi în limbajul acesta al dezvoltării personale, să ai un ţel, să ai un scop, să ai un mobil, să ştii pentru ce trăieşti, să ştii ce vrei de la tine, ce urmăreşti până la urmă, care e scopul tău. (…) Învăţăm de la femeia aceasta, printre altele, credinţa şi nădejdea ei. (…) Cu această nădejde putem să mergem şi noi mai departe şi cu credinţa că ceea ce dorim a se împlini sau a împlini se va face. Dacă punem la această stăruinţă a noastră şi credinţă şi nădejde, ştiţi de ce mai avem nevoie? Avem nevoie de smerenie, pentru ca stăruinţa noastră, consecvenţa noastră, drumul nostru cu paşi mărunţi să meargă înainte, chiar şi atunci când nu vedem roade imediate. Şi atunci ce facem? Deznădăjduim? Nu! Punem gândul smerit. Când avem un eşec? Şi în viaţă, nu imediat lăsăm garda jos, părăsim armele şi dezertăm. S-a întâmplat? Asta este. Ne-am poticnit o dată, nu ne-a ieşit aici, am greşit. Ce facem? Ne ridicăm, mergem mai departe! (…) Indiferent ce s-ar întâmpla în jurul nostru, avem un Dumnezeu care ne aşteaptă, avem un Dumnezeu care ne binecuvântează, avem un Dumnezeu care merge pe lângă noi cu paşii noştri mărunţi doar să nu ne poticnim pe cale. Şi dacă ne-am poticnit, imediat să ne ridicăm şi cu ochii la El, cu nădejde la El, cultivăm răbdarea, credinţa în El şi gândul smerit.”

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaş, trecuţi la Domnul.

A urmat oferirea unor distincţii de vredncie, părintele stareţ primind din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic cel mai important ordin eparhial, Crucea Bucovinei, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii şi Comunităţii”.

Protos. Teofan Preda a adus mulţumiri Preamilostului Dumnezeu pentru această zi deosebită, Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, pentru binecuvântare şi grija părintească, Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru slujire, precum şi tuturor celor care s-au alăturat în rugăciune. În semn de mulţumire pentru vizita arhierească, părintele stareţ i-a oferit Preasfinţiei Sale o icoană cu chipul Maicii Domnului. La rândul său, ierarhul a transmis gândul de binecuvântare şi încurajare din partea Întâistătătorului eparhiei.

Cea dintâi menţionare a bisericii satului Ilişeşti, la 11 iulie 1428, a fost în documente ale Ţării Moldovei condusă la acea vreme de Alexandru cel Bun. Zidirea actualului locaş de cult a început în 1709 şi a fost finalizată în anul 1714, primind veşmântul sfinţirii la data de 20 iunie 1714, potrivit pisaniei: „Cu vrearea Tatălui şi cu agiutoriul Fiiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh ziditu-s-a aceasta sfântă şi de viaţă dătătoare mănăstire de d(u)m(nea)lui Ionaşco Isăcescul biv vel medelnicer cu giupâneasa d(u)m(i)sale Alicsandra va dni Io Niculai Alexandru Voevod, leat 7222 iuni(e) 20”.

După ocuparea Bucovinei, aşezământul monahal a fost desfiinţat în 1783 de Imperiul Habsburgic, locaşul de cult devenind biserică parohială, inclusă mai târziu, la 23 iunie 1955, în Lista monumentelor istorice.

Între 2018 – 2020, locaşul de cult a beneficiat de un amplu proces de restaurare şi consolidare.

La 1 mai 2021, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ilişeşti şi-a recăpătat menirea cea dintâi, firul vieţii monahale fiind reînnodat aici la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, prin hotărârea Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, fiind numit stareţ protos. Teofan Preda.

IRINA URSACHI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI