Film cernăuţean proiectat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

> „Vasile Tărâţeanu – Arcaşul neamului românesc din Nordul Bucovinei”

Sala Auditorium „Joseph Schmidt” i-a adunat împreună pe cei din nordul şi din sudul Bucovinei. În seara de vineri, 16 februarie, 2024, Fundaţia culturală de binefacere „Casa limbii române” condusă de Ana Cristina Mihaesi Tărâţeanu, a adus la Suceava o bucăţică de Cernăuţi, filmul „Vasile Tărâţeanu – Arcaşul neamului românesc din Nordul Bucovinei”.

Noi, cei din Asociaţia cultural sportivă „Boianul Unit”, am ţinut neapărat să-i fim alături bune-i noastre prietene şi să fim prezenţi la această manifestare culturală.

În sala Universităţii „Ştefan cel Mare” s-au adunat şi cei ce l-au cunoscut personal pe Vasile Tarâţeanu şi cei ce nu l-au ştiut, dar vor afla despre el din cărţile pe care Ana Cristina Mihaesi Tărâţeanu le-a oferit iubitorilor de lectură. De asemenea, îl vor cunoaşte din filmul realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

A fost o seară minunată petrecută alături de oameni de vază precum Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, alături de profesorul universitar, dr. Ştefan Purici, prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Dumnealui şi a oferit această sala pentru proiectarea filmului. Prorectorul universităţii sucevene a felicitat-o pe fiica poetului cu realizarea documentarului despre cel ce a luptat pentru păstrarea identităţii naţionale româneşti şi a limbii noastre materne în Ucraina, fiind şi el originar din Cernăuţi.

Ne-a fost alături la aceasta întâlnire minunată şi partenerul care a oferit sprijin necondiţionat pe tot parcursul realizării acestui proiect de la idee până la finalizare, Centrul Media BuccPress Cernăuţi. Preşedinte al centrului este cernăuţeanul dr. Marin Gherman, concomitent şi lector universitar în cadrul instituţiei superioare de învăţământ „Stefan cel Mare”. I-am avut în sală şi pe alţi lectori universitari, colegi ai domnului Gherman de la alte diferite facultăţi, precum Veronica Grosu, Camelia Baieşu, Anatol Melega, Ana Maria Boreş, Marian Socolic, doctoranzii Iulian Dascălu şi Ioana Andrioaie. Au asistat la această proiectare de film şi dl Semeniuc Vasile, şi dl Claudiu Vlad, şi dna Maria Calancea.

Am rămas plăcuţi surprinşi că ne-a onorat cu prezenţa sa la Suceava stareţa de la Mânăstirea Voroneţ Gabriela Platon.

Prietenul de o viaţă al poetului, Mihai Vicol, scriitor şi ziarist, a vorbit printre lacrimi despre Vasile Tărâţeanu.

În sala au fost şi câţiva dintre membrii ai Cenaclului literar-cultural transfrontalier de poezie „Maşina cu poeţi”. Iniţiatori ai acestui proiect cu o vechime de 8 ani au fost Vasile Tărâţeanu şi Gina Puică.

Lectorul univ. dr. Gina Puică a venit cu un buchet frumos de flori pentru Ana Cristina Tărâţeanu şi Elena Tărâţeanu. Dumneaei a felicitat-o pe tânăra regizoare de film documentar Ana Cristina şi a îndemnat-o să-şi continuie studiile în cinematografie.

Pe pagina sa de Facebook, dr. Gina Puică a menţionat: „Delicat şi captivant, filmul ni l-a restituit pe Vasile Tărâţeanu aşa cum mulţi l-am cunoscut, dar ne-a permis şi să aflăm o mulţime de lucruri noi despre poetul, organizatorul cultural, activistul, jurnalistul şi omul Vasile Tărâţeanu în intimitatea sa”.

A fost prezent la acest eveniment şi Valică Bărbăzan, care aduce lumină în lumea informaţiilor (Valy Hudeşti, Glasul Nordului).

Vechiul nostru prieten Mihai Grosu a înveşnicit în cadre şi filmări acest eveniment.

(Cernăuţi – Suceava – Cernăuţi, TATIANA GOLCIUC, Asociaţia cultural-sportivă Boianul Unit)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI