Masă cu bucovineni

> L.D. CLEMENT

…Aşadar, de peste două decenii, cum-necum (am mai povestit cum!), ne-am ales cu fasolea naţională de Ziua Naţională. Context în care aflu că nu puţini simt aşa, un gol (nu doar la stomac) că, printr-o comparaţie, noi, cei de pe-aici, avem Ziua Bucovinei dar nu şi un anume fel de mâncare ce grandios să i se asorteze. Să nu se fi gândit nimeni la aşa ceva (va fi fiind, poate, ceva nu tocmai serios?; dar când vorbim despre turism o facem cât se poate de serios) ori, de fapt, e foarte dificil de ales? Ce să fie, ce să fie… Când se potriveşte subiectul, se vorbeşte adesea despre ciorba de la Rădăuţi; mai nou, se vorbeşte şi de ciorba de la Ciocăneşti. Cum ar trebui să punem problema, să ne gândim la bucate (stră)vechi prin partea locului, la cele care s-au (a)mestecat după 1775, ori la cele de după Unire şi chiar mai noi? Adică să fie ceva pur moldovenesc (şi românesc) – dacă se cade să credem că există ceva aşa de pur; ceva nemţesc, slav, polonez, evreiesc, armenesc; ceva de straşnică fuziune şi măiastră interpretare??? Na poveste! Deja ajung la concluzia că e teribil de complicat. Iar dac-o fi să fie, va fi ori pe o nebănuită cale naturală, poate tocmai surpriza-surprizelor, ori se va întâmpla să decidă brusc cineva, poate chiar bătând cu pumnul în masă. Nu şuguiesc nici mai departe, însă am impresia că, în ce priveşte udătura, „problema” e ca şi rezolvată. Însă mi-e teamă să scriu soluţia, căci s-ar putea să fiu contrazis (ori cu o replică naturală şi tare argumentată, ori cu una care să răstoarne clondirele şi paharele).

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI