Cântăreţul cu rădăcini bucovinene Ilie Caraş a primit cea mai înaltă distincţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Ordinul „Crucea Bucovinei”

Ne bucură inimile că printre valoroasele talente ce poartă faima Bucovinei noastre dragi în lume străluceşte şi steaua tânărului cântăreţ Ilie Caraş dintr-o pitorească vatră de vrednici români de pe Valea Siretului, satul Ropcea, raionul Storojineţ, el afirmându-se ca excelent continuator al Generaţiei de Aur în arealul folclorului românesc. Recent, cunoscutul şi îndrăgitul cântăreţ Ilie Caraş, pentru promovarea culturii naţionale în lume, pentru slujire a credinţei, Bisericii şi comunităţii, a fost desemnat cu Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, de către ÎPS Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Absolvent al Conservatorului din Iaşi, cu doctoratul susţinut la Universitatea din Bucureşti, Ilie Caraş este unul din puţinii tineri talentaţi care şi-au făcut singuri un nume, cucerind inimi şi luând cu asalt Olimpul muzicii populare româneşti, cu ani în urmă fiind desemnat cu distincţia „Sfântul Apostol Ioan” din partea Patriarhiei Române şi a Patriarhului Daniel.

E mereu în iureşul cântecului, alături de bucovineanca noastră, o altă privighetoare de pe Valea Siretului, Maria Iliuţ, de doamnele cântecului popular Sofia Vicoveanca, Laura Lavric; l-a luat încă de pe când era student sub aripa sa protectoare excepţionala Ştefania Rareş, o legendă a cântecului popular românesc.

Cu vocea-i „ca o lacrimă a Bucovinei”, precum l-a definit criticul de artă Cătălin Boboc, a cântat şi cântă cu toţi marii artişti din Ţară şi din Moldova, pe cele mai mari scene din România, Republica Moldova etc. I-a zâmbit norocul să colaboreze cu orchestrele „Lăutarii”, „Ciprian Porumbescu”, „Rapsozii Botoşanilor”, „Ciocârlia”, „Doina Gorjului”, „Junii Sibiului”, „Dor românesc” etc. Îl admirăm aproape de pe toate ecranele din Ţară, îndeosebi TV Favorit, TVR România, Etno TV, Moldova I.

Ce-i drept, a avut şi spectacole la Cernăuţi, unde întotdeauna a fost primit cu aplauze şi bucurie. Însă, în ultimii ani, mai rar îl văd admiratorii talentului lui haric în carne şi oase, ducându-i dorul…

Continuator fidel al datinilor străbune, al cântecului popular românesc, îmbrăţişând acest gen muzical în condiţii în care suntem, practic, sufocaţi de non-valori, Ilie Caraş este un cântăreţ încă foarte tânăr, dar valoros. Are deja trei albume în fondul de aur – primul l-a creat împreună cu Irina Loghin şi colega sa, Emilia Dorobanţu, al doilea – cu Ionuţ Dolănescu, iar al treilea – cu colegii de breaslă din Bucovina. I-a apărut şi un CD personal.

Cu ocazia primirii înaltei distincţii, Ordinul „Crucea Bucovinei”, îi adresăm sincere felicitări, frumoase realizări în continuare în cariera profesională, iar steaua norocului să-l poarte pe cărări de cântec şi dor românesc spre culmile împlinirilor!

DIANA TOMA,

„Zorile Bucovinei”, Cernăuţi

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI