Suceava nu este parte din reţeaua „Cities race to zero”

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a dezminţit, miercuri, că a introdus municipiul Suceava în reţeaua „Cities race to zero”, deşi oraşul este înscris pe harta acestei reţele de oraşe care ar urma să reducă numărul de maşini, achiziţia de îmbrăcăminte nouă, consumul de carne sau zborurile cu avionul, ca efect al semnării Acordului de la Paris.

 Ion Lungu s-a fâstâcit până când a reuşit să explice că nu a agreat includerea Sucevei în această reţea.

„Vreau să fac o dezinformare. Pardon, au făcut alţii dezinformare. Vreau să dau replică la un lucru care s-a întâmplat în cursul zilei de ieri. Deci dezinformez. Este o dezinformare intenţionată a celor care au făcut-o. La asta mă refeream. La acest subiect: Cities race to zero, oraşele în care nu ai voie să mănânci carne, să cumperi haine, să mergi cu avionul” a spus Ion Lungu.

El a arătat că majoritatea primarilor de oraşe din ţară incluşi în această reţea au negat apartenenţa.

„Vă spun şi eu cu toată responsabilitatea. Am intrat aici, pe site-ul lor, am văzut despre ce este vorba. Trebuie să semnezi un angajament, să te înscrii, să respecţi criterii. Noi nu am semnat niciun angajament, nu facem parte din această reţea «Cities race to zero». Noi, în schimb – probabil de acolo au luat lista sinteză pentru că apărem totuşi pe site-ul lor – am semnat Declaraţia de la Paris privind reducerea noxelor cu 40% până în 2030. Probabil că toţi cei care au semnat, pentru că spune aici că în baza Declaraţiei de la Paris, ne-au asimilat cu reţeaua asta, «Cities race to zero». Repet încă odată: nu am semnat, nu am dat nicio hotărâre, nu am completat niciun formular” a declarat Ion Lungu.

Lungu a spus că a vorbit şi cu primarul din Braşov, şi cu cel din Petroşani, dar că nici aceştia nu au semnat.

„Explicaţia mea e că ne-au luat pe toţi cei care am semnat Declaraţia de la Paris şi ne-au trecut în această reţea cu care, evident, nu sunt de acord, pentru că eu nu-mi tai craca de sub picioare. Nimeni nu-i perfect. Eu sunt un carnivor. Mănânc carne în fiecare zi. Cum să semnez eu că în Suceava nu se mai mănâncă carne?” a explicat Ion Lungu.

El crede că această „dezinformare crasă” este un atac ţintit la adresa unor primari de oraşe din România.

„Cities Race to Zero” (…Cursa oraşelor către zero emisii de carbon) este un proiect dedicat exclusiv oraşelor care vor să-şi unească eforturile pentru susţinerea acţiunilor climatice incluzive, în concordanţă cu obiectivele Acordului de la Paris, acord semnat de primarul Ion Lungu în anul 2020. Cele trei obiective inseparabile din Acordul de la Paris vizează oferirea unei redresări verzi şi echitabile pentru crizele energetice şi economice combinate, crearea de economii puternice echitabile şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră suficient de rapid pentru a limita încălzirea globală la ţinta de 1,5 grade Celsius. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI