Percheziţii la persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj împotriva unor ucraineni

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat patru percheziţii domiciliare, în judeţul Suceava, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj, anunţă Poliţia Suceava.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2022, în judeţul Suceava, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat până în prezent, în scopul obţinerii unor importante sume de bani din comiterea infracţiunii de şantaj împotriva unor cetăţeni ucraineni.

Conform anchetatorilor, grupul infracţional organizat ar fi identificat persoanele vătămate, din rândul transportatorilor, de cetăţenie ucraineană, pe care le-ar fi constrâns să plătească periodic o taxă de protecţie, persoanele şantajate fiind convinse că pot desfăşura, în judeţul Suceava, activităţi de transport de persoane pe traseul Cernăuţi (Ucraina) – Aeroportul Internaţional „Ştefan Cel Mare” Suceava, doar dacă plătesc această taxă.

De asemenea, pentru a determina persoanele vătămate să plătească sumele de bani, grupul infracţional ar fi recurs la ameninţarea cu acte de violenţă, la întrebuinţarea de acte de lovire sau alte violenţe, la efectuarea de sesizări ale autorităţilor, cu privire la faptul că cetăţeni ucraineni ar fi efectuat, fără drept, transport de persoane.

Totodată, pentru a controla activitatea desfăşurată de transportatori, cel puţin un membru al grupului infracţional organizat s-ar fi deplasat în zona aeroportului în intervalele de timp în care ar fi aterizat sau ar fi decolat curse aeriene internaţionale.

În această modalitate, grupul infracţional organizat a obţinut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au fost conduse, în vederea audierii, 4 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Biroului Rutier Suceava şi Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI