Etica şi Cartea Recordurilor

> Cristian VĂLIANU

A trebuit să treacă destui ani de la momentul în care Cartea Recordurilor a început să inventarieze performanţe umane, dar şi lucruri extreme ale lumii naturale, până a intrat şi România, în anul 1986, în paginile sale. De atunci, ţara noastră a mai reuşit câteva zeci de astfel de prezenţe, plecând de la un Helmuth Duckadam, care a apărat consecutiv patru penaltiuri în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, trecând la gimnasta Nadia Comăneci, multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană, care a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2007, prin omologarea performanţei sale de la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, şi ajungând, mai zilele trecute, la „cel mai mare tricou din lume realizat din materiale reciclate” cu un „produs” confecţionat din peste 500.000 de sticle de plastic reciclate ce măsura 108,96 m lungime şi 73,48 m lăţime. Recorduri şi recorduri…

Tot zilele trecute am putut afla că, în conformitate cu raportul Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, un ministru în funcţie nu a plagiat, deşi lucrarea sa are multe greşeli de citare (…!?) sau, mai elegant spus, „este afectată oarecum de un stil de citare care nu este unitar” iar multe dintre citări prezintă greşeli care trebuie corectate. Cu toate acestea, decizia Consiliului a fost că numărul mare de citate arată că intenţia „doctorului” nu a fost să plagieze. Mda…

Dacă în urmă cu nu foarte mulţi ani, numărul de doctori la mia de locuitori nu prezenta vreun interes public prea mare, vânzoleala creată de doctoratul lui Victor Ponta, alias „Dottore” în viziunea lui Traian Băsescu, a dus la apariţia unei mişcări de căutători de plagiate dornici să repună lumea într-o ordine firească a respectului pentru muncă, creaţie şi, de ce nu, geniu. Căci, la urma urmei, în orice doctorat ar trebui să se regăsească şi o fărâmă de geniu.

După cum bine ştim, la număr de miniştri ce au avut de înfruntat acuze de plagiat stăm foarte bine, dar putem să ne mândrim şi cu trei premieri cu doctorate ce au stat sub semnul copierii – Mihai Tudose, Victor Ponta şi Nicolae Ciucă –, astfel că drumul spre un nou record pare să ne fie deschis, „cei mai mulţi sus-puşi plagiatori la mia de locuitori”, dar asta doar în măsura în care un Consiliu Naţional de Etică nu va considera că ghilimelele, deşi prea puţine, sunt totuşi suficiente, depinde doar ce sentinţă vrei să dai.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI