Lucrări ale sculptorilor Ion Irimescu şi Ion Mândrescu, expuse la Muzeul Naţional Liechtenstein

Colaborarea culturală intensă dintre Muzeului Naţional al Bucovinei cu Liechtensteinischen LandesMuseum, începută în 2016, în cadrul unui proiect EEA-Grants, continuă în 2023 cu un eveniment de excepţie, o expoziţie comună care prezintă lucrări semnate de Ion Irimescu şi Ion Mândrescu: „Ion Irimescu – Ion Mândrescu. Mister şi împlinire în sculptura românească”.

Expoziţia va fi vernisată în data de 18 mai a.c., la Liechtensteinischen LandesMuseum Vaduz, în prezenţa maestrului Ion Mândrescu şi a directorului general al Muzeului Naţional al Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu.

Cu această ocazie, muzeul din Liechtenstein a emis o serie filatelică cu lucrări din expoziţie, serie care circulă deja în Europa, Orient şi Asia. Pe timbre sunt redate două lucrări ale maestrului Ion Irimescu – „Mama şi copilul” (lucrare aflată în colecţiile Muzeului Naţional al Bucovinei), „Timpul” (lucrare aflată în colecţie privată) şi o sculptură a maestrului Ion Mândrescu – „Omul, timpul, spaţiul” (lucrare aflată în colecţiile Muzeului Naţional al Bucovinei). Cele două muzee partenere au editat un catalog dedicat celor doi mari sculptori suceveni, lucrare apărută în condiţii grafice deosebite.

Întregul proiect s-a bucurat de sprijinul şi finanţarea Consiliului Judeţean Suceava.

O importanţă deosebită în organizarea acestei expoziţii o are „Art Safari”, care a sprijinit Muzeul Naţional al Bucovinei cu identificarea şi selectarea pieselor semnate de sculptorul Ion Irimescu, aflate în diferite colecţii private, precum şi cu transportul întregii expoziţii.

„Cei doi sculptori, originari din zona Sucevei, sunt reprezentativi pentru cultura română şi, în acelaşi timp, pentru generaţiile lor; ambii glisează între figurativ şi abstract, între sacru şi profan, între materie şi spirit. Dacă Ion Irimescu a fost interesat în mod special de maternitate şi chipuri mitologice sau simbolice, Ion Mândrescu se concentrează pe ascensiunea către lumină, pe tema Creaţiei şi, mai ales, pe lupta umană cu spaţiul şi timpul.” (dr. Constantin-Emil Ursu, director general al Muzeului Naţional al Bucovinei)

„Mai demult a fost planificată o expoziţie despre Ion Irimescu, care va fi prezentată în sfârşit la Muzeul Naţional Liechtenstein din Vaduz împreună cu frumoasa extensie a artistului Ion Mândrescu cu titlul: «Ion Irimescu, Ion Mândrescu. Mister şi împlinire în sculptura românească». Expoziţia îi prezintă pentru prima dată pe aceşti importanţi sculptori români, care, din păcate, sunt puţin cunoscuţi aici, lăsând să treacă peste sculpturile lor ultimii 100 de ani foarte agitaţi în România. Un interes aparte îl reprezintă preocuparea lor pentru mitologie, religie, omul în spaţiu şi timp, care invită la reflecţie.” (Prof. Dr. Rainer Vollkommer, director al Muzeului Naţional Liechtenstein). (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI