La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava

„Flower power” – 56 de autoportrete

> Eveniment organizat în cadrul Proiectului educaţional „Student pentru o zi, viziune pentru viitor”, ediţia a II-a

Dacă aruncaţi o privire înăuntrul Galeriei de artă din „Ion Irimescu” din Suceava o să vedeţi pe simeze lucrări mai altfel decât v-aţi aştepta. Expoziţia aceasta mai altfel, care încununează cea de-a doua ediţie a Proiectului educaţional „Student pentru o zi, viziune pentru viitor, organizat de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iasi şi Filiala Suceava a UAP, cuprinde 56 de lucrări care înfăţişează, fiecare, câte o floare.

Mai altfel a fost şi atmosfera din galerie, plină de tinerii care au expus şi colegi ai acestora, mai altfel a părut a fi şi binecunoscutul moment de la începutul vernisajului, când invitaţii vorbesc despre ofranda de suflet şi culoare adusă de creatori publicului prezent. Pentru că orice eveniment la care participă tineri este mai altfel.

Suntem mândri de voi

Mai altfel – adică mai pline de căldură, i s-a părut autoarei acestor rânduri – au fost intervenţiile vorbitorilor, începând cu cea a preşedintelui Filialei Suceava a UAP, Camelia Sadovei, care le-a urat bun venit pe simezele galeriei („în casa noastră”) elevilor expozanţi din clasele profesorilor care compun echipa de proiect: Loredana Ceică, Sergiu Grapă, Cătălin Chifan, Iulian Asimionesei, şi, desigur, şi din clasa sa, apreciind tocmai profesionalismul lor, ceea ce a făcut ca expoziţia să fie una „deosebită, de foarte bună calitate, de standarde foarte înalte, cu un nivel profesionist care merită acest spaţiu”.

„Noi suntem mândri de voi”, a spus Camelia Sadovei.

Aceste lucrări sunt sufletul vostru, veselia voastră

Căldură care s-a regăsit şi în vorbele inspectorului şcolar pentru arte Loredana Ceică, „astăzi, aici, în calitate de profesor”, care a mulţumit indivitatului, prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” Iaşi, coordonatorul proiectului, „pentru onoarea de a ne fi inclus în proiectul dv.”, anul acesta, la a doua participare, „alţi şi alţi membri fiind adăugaţi în acest proiect al pictorilor de flori”, un subiect foarte interesant, care îi reprezintă pe fiecare în parte, cu modul lor de abordare, de sensibilitate, realizate, aşa cum te şi aştepţi la nişte elevi ai unui colegiu de artă, la un standard foarte ridicat”.

Expoziţia aceasta se vrea o acţiune în care acestora „li se deschide o portiţă către universitatea de arte din Iaşi”, unde studiază mulţi dintre absolvenţii colegiului de artă sucevean, pentru elevii care expun fiind un câştig să îşi vadă lucrările într-o galerie a pictorilor profesionişti în care unii dintre ei vor expune în viitor.

„Aceste lucrări sunt, de fapt, sufletul vostru, veselia voastră, astăzi, la ceas de primăvară, în luna florilor” a spus Loredana Ceică, exprimându-şi admiraţia şi respectul pentru colegii săi, care au depus o muncă asiduă alături de elevi, „pentru că voi ştiţi că, în actul de creaţie, nu sunteţi singuri, sunteţi alături de profesorii voştri care vă îndrumă. Să fiţi perseverenţi, să terminaţi, cu diplomă, colegiul de artă şi apoi să continuaţi să studiaţi la universitatea din Iaşi”.

56 de autoportrete

„Aţi dat dovadă de foarte multă creativitate, o spun ca profesor şi ca artist profesionist” a afirmat prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, coordonatorul proiectului, care şi-a manifestat bucuria ca acest proiect, care pare, la prima vedere, desuet, nu e deloc aşa: „O galerie din Munchen are o expoziţie Flowers forever, cu flori din toate epocile culturale importante, până la arta contemporană, inclusiv expresii florale de tipul celor pe care le-aţi propus voi cu foarte multă imaginaţie, sensibilitate şi creativitate, ceea ce mă face să afirm că, de fapt, aveam de-a face cu autoportrete. Fiecare îşi expune propriul suflet, realizat la un înalt standard de complexitate şi profesionalism, de aceea spun că, pe lângă faptul că sunteţi bine educaţi şi formaţi ca elevi ai liceului de artă, v-a plăcut subiectul, v-aţi identificat cu florile pe care le-aţi ales şi sunteţi foarte sensibili şi talentaţi”.

Cristian Ungureanu a adresat o invitaţie publicului sucevean, aceea de a vizita expoziţia şi de a sprijini tinerii artişti să devină cunoscuţi.

Frumuseţea va salva lumea

„Expozitia de faţă e un exemplu de transpunere a frumuseţii interioare prin inspiraţia preluată din frumuseţea naturii, respectiv, a florilor” ne-a spus, într-o scurtă intervenţie pentru ziarul nostru, prof. univ. dr. Cristian Ungureanu.

Întrebat care a fost motivul pentru care i-a plasat şi fotografiat pe tinerii creatori lângă lucrările lor, prof. univ. dr. Cristian Ungureanu a răspuns: „Deloc întâmplator, înainte de a porni vernisajul , am rugat elevii care sunt în sală şi care au lucrari, să se fotografieze şi, la fiecare, am identificat corespondenţe dintre trăsăturile de caracter şi floarea aleasă. Am urmărit aspectul acesta, în ce măsură, la nivel chiar vizual al gamei şi al formei, al florii alese, dar şi la nivelul interpretării pe care au propus-o, există o relaţie cu felul în care arată ei sau cu ceea ce văd eu uitându-mă în ochii lor, din caracterul lor, din firea lor. Mi s-a confirmat, în totalitate, floarea pe care au făcut-o e un autoportret, la un nivel pe care nici ei nu îl coştientizează şi poate nici părinţii nu îl ştiu”.

Cadrul universitar ieşean s-a declarat „absolut impresionat de nivelul de creativitate şi de spontaneitate al elevilor: „Oricat ar fi intervenit profesorii lor să îi sprijine, floarea şi-au ales-o ei, formula de rezolvare, care în mare parte e şi spontană, cu siguranţă la vârsta asta nu au stat să elaboreze conceptual foarte mult, au ales-o ei. Felul în care au interpretat-o i-a dus într-o zonă de profesionalism, ceea ce atestă faptul că natura are un impact puternic asupra conştiinţei umane, din ce în ce mai evident în rândul copiilor care sunt nativi digitali, stau foarte mult pe mediile digitale. Faptul că s-au apropiat şi s-au identificat le transformă lucrările, repet ce am spus şi la vernisaj, în autoportrete. Calitatea explorarii pe care ei au facut-o mă face să cred că da, merită să investim, să îi încurajăm pentru ca ei să devină artişti profesionişti pentru că oamenii au nevoie de frumuseţe din nou, nu sunt doar vorbe goale sau lipsite de sens. Aşa cum a spus Dostoievski, «frumuseţea va salva lumea»”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI