Corala „Ciprian Porumbescu” are nevoie de 60.000 de euro pentru a participa la cea mai mare competiţie de muzică corală din lume, World Choir Games

> Pe 5 iunie a.c., concert extraordinar In memoriam – Ciprian Porumbescu – 140 de ani”, ediţia a VI-a

Corala „Ciprian Porumbescu” organizează în data de 5 iunie 2023 un concert extraordinar „In memoriam – Ciprian Porumbescu – 140 de ani”, aflat la cea de a VI-a ediţie.

„Această întâlnire este menită să aducă în prim-plan opera renumitului compozitor, dar şi să contribuie la strângerea fondurilor necesare participării la cea mai mare competiţie de muzică corală din lume, World Choir Games, desfăşurată în luna iulie a acestui an la Gangeung, Coreea de Sud. România va fi reprezentată în cadrul acestui concurs mondial de Corala «Ciprian Porumbescu» la categoriile «Folklore a cappella» şi «Musica Sacra a cappella», în urma selecţiei grupurilor înscrise la această ediţie” arată Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Potrivit dirijorului coralei, Alexandru Semeniuc, repetiţiile pentru acest concurs au început mai demult, pentru a se participa la două categorii ale concursului, respectiv muzică sacră şi muzică folclorică.

Aflăm că piesele sunt de factură mai arhaică şi de întindere mai mică şi reprezintă întreg plaiul nostru românesc, pentru că sunt de diferite genuri fiind culese şi aranjate de diferiţi compozitori cum ar fi Adrian Pop din zona Transilvaniei cu „Vine hulpe de la munte”, Alexandru Paşcanu din zona Capitalei, iar din zona Moldovei, pe Grigoraş Dinicu, cu „Hora Staccato”, aranjamentul aparţinând prof. Nicolae Gâscă.

La categoria muzică sacră, corala pregăteşte patru piese, din care două sunt internaţionale, una reprezentativă pentru perioada respectivă, 1400-1500, şi două piese româneşti, una aparţinând compozitorului Pascal Benţoiu, „Te slăvesc pe tine, Părinte”, cu versuri din Sfânta Scriptură, şi una aparţinând compozitorului Gavriil Muzicescu.

Costurile pentru transportul, masa şi cazarea celor 28 de corişti selectaţi sunt greu de acoperit, fiind nevoie de aproximativ 60.000 euro.

Astfel, pentru a sprijini corala, cei care doresc să o facă pot să achiziţioneze bilete la concertul din 5 iunie, cât şi prin donaţii depuse în conturile Asociaţiei Sing Bucovina, sub egida căreia se află Corala „Ciprian Porumbescu”.

Potrivit organizatorilor, artişti de seamă şi colaboratori ai unor instituţii de renume din ţară precum Opera Naţională Română din Bucureşti, Opera Naţională Română din Iaşi, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti şi Teatrul „Bulandra” din Capitală se vor alătura Coralei „Ciprian Porumbescu” la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, în data de 5 iunie, de la ora 19:00, pentru a aduce un omagiu celui care a fost cel mai cunoscut compozitor al acestor meleaguri ale Bucovinei, la 140 de ani de la trecerea la cele veşnice.

Prin acest concert vor fi scoase la lumină interpretări muzicale şi scenice care propun să aducă un omagiu vieţii şi creaţiei lui Ciprian Porumbescu, precum şi a altor compozitori români de seamă.

Între invitaţii speciali ai evenimentului prezentat de actriţa Daniela Nane se vor număra Ana Cebotari, Andrei Lazar, Victor Zaharia, Valentina Tablan-Popescu şi Alexandrina Stan, acompaniaţi la pian de Adina Florentina Alupei, Maestru Corepetitor al Operei Naţionale Române Iaşi, sub bagheta dirijorală a lui Alexandru Semeniuc, conducerea artistică fiind asigurată de pr. Ionuţ Lucian Tablan-Popescu.

De la reînfiinţare, Corala „Ciprian Porumbescu” şi-a asumat rolul de ambasador al muzicii corale în Nord-Estul României, mai ales de pe meleagurile bucovinene, în toţi aceşti ani realizându-se parteneriate cu Ambasada României din Elveţia, Israel, Consulatele României din Genova, Milano, Lyon, München, Parlamentul Bavarez din München, Centrul Cultural Român din Neuchâtel, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Muzeul Naţional al Bucovinei, precum şi cu multe comunităţi româneşti din diaspora.

Deşi în componenţa coralei mixte există membri din mai multe oraşe ale ţării, majoritatea lor se regăseşte şi în corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Prezenţa acestui cor împodobeşte în mod deosebit slujbele oficiate în fiecare duminică la Mănăstirea care adăposteşte moaştele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni.

Cei care doresc că contribuie concret la reprezentarea României la Jocurile Corale Mondiale din Coreea de Sud o pot face achiziţionând bilete la concertul din data de 5 iunie sau donând în următoarele conturi: Asociaţia „Sing Bucovina/Bucovina Canta”, CUI: 41882825, BIC/SWIFT: BTRLRO22, IBAN: RO63BTRLRONCRT052717160, IBAN: RO89BTRLCHFCRT0527171601, IBAN: RO13BTRLEURCRT0527171601; e-mail: coralaciprianporumbescu@gmail.com; tel. +40 743 880 485. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI