În urma solicitării asociaţiei ucrainene „Vîşîvanîi dâvotvir”

Traista bucovineană şi basarabeană a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial al Ucrainei

„Traista bucovineană şi basarabeană” a fost inclus în Lista Naţională a Elementelor Patrimoniului Cultural Imaterial al Ucrainei, cu numărul de protecţie „059.nks”, a anunţat presa cernăuţeană de limbă română, citând Consiliul Regional Cernăuţi.

Potrivit sursei citate, „dosarul de nominalizare pentru element” a fost înaintat în lista reprezentativă de  Organizaţia Publică „Vîşîvanîi dâvotvir” (Miracolul brodat), condusă de Odarka Kuceriava, în strânsă colaborare cu Centrul Bucovinean de Cultură şi Artă Cernăuţi.

Aflăm că „traista este un obiect în formă de sac, confecţionat dintr-o ţesătură, din piele etc., adesea ornamentat, prevăzut cu o baieră pentru a fi agăţat, care serveşte la transportul sau la păstrarea unor obiecte, mai ales a mâncării. Traista este confecţionată cu folosirea celor mai vechi feluri de ţesături. De-a lungul secolelor ea a fost răspândită în regiunile Cernăuţi, Ivano-Frankivsk şi Transcarpatică”. Arealul  de folosire în prezent a traistei s-a redus considerabil, mai arată sursa citată. (N.B.; Sursă foto: „Libertatea Cuvântului”)

Un comentariu

  1. Petre D'aia says:

    Insuși Flutur,gospodin Ghiorghi,cum ar veni,echipat în ținuta sa tsopy&kitsch,dar in primul rând cu ie bărbătească bucovineană,va fi inclus – se aude – în curând in patrimoniul cultural imaterial al Ukrainei…Pentru că dumnealui s-a străduit trei mandate în acest sens,iar dacă vor fi ceva obiecții,piticul verde-gușter,Zelensky,va merge la UE și va cere răspicat și i se va da ,cu un bonus de cca 3,14 tankuri Leopard,ca să aibe de lucru și frații lor ruși,momental odioși…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI