Venitul maxim pe membru de familie pentru obţinerea sprijinului financiar de urgenţă acordat de Primăria Suceava creşte la 1.575 de lei

Autorităţile locale din municipiul Suceava au modificat plafonul de venit pe membru de familie până la care poate fi acordat ajutorul financiar de urgenţă pentru situaţii de necesitate. Măsura vine pe fondul majorării, începând cu 1 ianuarie 2023, a valorii punctului de pensie, a indemnizaţiei minime sociale, salariului minim brut garantat în plată, „corelând, astfel, legislaţia specifică de acordare a beneficiilor sociale cu acordarea ajutorului de urgenţă”. Ca referinţă sunt luate, de asemenea, noile plafoane de venit până la care se poate acorda sprijinul financiar pentru încălzirea locuinţelor, respectiv până la 1.386 de lei pe membru de familie şi 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.

Un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu a fost aprobat în recenta şedinţă a Consiliului Local; potrivit acestuia, venitul maxim pe membru de familie pentru care se va acorda sprijinul ajungând la 1.575 de lei, adică triplul valorii indicatorului social de referinţă (ISR), de 525 de lei.

Ajutorul social de urgenţă se poate acorda la cerere, o singură dată într-un an calendaristic, în baza anchetei sociale efectuate de serviciul de specialitate al primăriei. Beneficiarii sunt familiile care trebuie să repatrieze rude de gradul I decedate în străinătate şi care nu au primit ajutor de deces de la alte instituţii sau în baza unei poliţe de asigurări. Se acordă ajutor financiar de urgenţă familiilor sau persoanelor singure care se află în situaţii de necesitate pricinuite de calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi în alte cazuri speciale care ar conduce la risc de excluziune socială, inclusiv în cazul decesului persoanei beneficiare de ajutor social.

„O altă situaţie cu care ne-am confruntat recent este cea a deflagraţiei şi a exploziei din 5 decembrie 2022, când 28 de familii au avut de suferit, avariate fiind locuinţele, precum şi structura de rezistenţă a blocului” se arată în raportul de specialitate al Direcţiei de Asistenţă Socială. Potrivit acestuia, în 2022, au fost acordate 73 de ajutoare de urgenţă în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă şi de locuit, achitării unor cheltuieli de întreţinere sau costurilor legate de starea de sănătate, valoarea acestora însumând 40.000 de lei. Totodată, prin hotărârea Consiliului Local, pentru situaţii deosebit de grave cauzate de boală şi deces, precum şi de explozie, s-au acordat 33 de ajutoare totalizând 782.400 de lei.

În anul anterior, prin Direcţia de Asistenţă Socială, de la bugetul municipiului Suceava au fost achitate 45 de ajutoare de urgenţă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, cheltuielilor de întreţinere şi a costurilor legate de starea de sănătate, toate acestea ridicându-se la 25.000 de lei. Pentru situaţii deosebit de grave şi deces, prin hotărâre a deliberativului municipal a fost aprobată acordarea a trei ajutoare de urgenţă, într-un total de 50.000 de lei.

Reamintim că, în urmă cu un an, cu votul consilierilor locali, ajutorul bănesc de urgenţă a fost majorat cu 50%, de la de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: