În judeţul Suceava au fost emise 1.876 de certificate de încadrare a copiilor în grade de handicap

> Conform comisiei de specialitate, 388 reprezintă cazurile noi > Aproape jumătate din total, respectiv 899 de copii, sunt încadraţi în grad de handicap grav

În anul 2022, Comisia pentru protecţia drepturilor copilului Suceava a analizat 2.832 de cazuri încadrare într-un grad de handicap (faţă de 2.600 în 2021), pentru aceasta fiind ţinute 24 de şedinţe ordinare şi 13 şedinţe extraordinare. Conform unei informări a structurii care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean, pe durata anului trecut au fost eliberate 1.876 de certificate de încadrare a copiilor în diferite grade de handicap (cu 235 mai multe în comparaţie cu anul anterior), 388 din total fiind cazuri noi. În anul recent încheiat, 899 de copii au fost încadraţi în grad de handicap grav, 616 în grad de handicap accentuat, 342 în grad de handicap mediu, iar 29 în grad de handicap uşor.

Potrivit sursei citate, Comisia pentru protecţia drepturilor copilului a adoptat, printre altele, 5 hotărâri de admitere în sistemul de protecţie, 279 de hotărâri de menţinere în sistemul de protecţie şi 17 hotărâri de înlocuire a măsurilor anterioare cu câte o altă măsură. În acest din urmă caz s-au făcut înlocuiri ale plasamentelor la asistenţi maternali profesionişti cu plasamente în sistem rezidenţial, precum şi invers, dar şi înlocuiri de plasamente la asistenţii maternali profesionişti cu altele, către familii extinse sau către familii fără vreun grad de rudenie cu copiii respectivi.

Totodată, în 2022 au fost dispuse şi 180 de măsuri de încetare a măsurii speciale de protejare.

Comisia pentru protecţia drepturilor copilului funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean având atribuţii în ceea ce priveşte stabilirea măsurilor de protejare specială a copiilor; menţinerea măsurilor pentru tinerii care au dobândit capacitate deplină de exerciţiu şi au beneficiat de o măsură de protejare specială; eliberarea sau, după caz, reînnoirea, suspendarea sau retragerea atestatului de asistent maternal; revocarea sau, după caz, înlocuirea măsurii de protejare socială stabilită; stabilirea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi eliberarea certificatului de încadrare aferent.

Comisia pentru protecţia drepturilor copilului are 7 membri, este condusă de secretarul judeţului, Petru Tănasă, având-o ca vicepreşedinte pe Georgeta Nadia Creţuleac, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: