Senatul a aprobat majorarea impozitelor pe proprietate

> Camera Deputaţilor este for decizional

Senatul a aprobat, miercuri, modificările la ordonanţa 16/2022 prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată.

Senatorii au adoptat cu 67 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi o abţinere raportul comisiei Buget-Finanţe la Ordonanţa Guvernului 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal.

Senatorii au menţinut textul din Codul Fiscal referitor la cotele de impozitare, cuprinse între 0,08 şi 0,2%, dar au modificat valoarea impozabilă a imobilelor, care se va calcula în funcţie de materialele din care sunt construite. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local, îar în cazul Capitalei prin hotărâre CGMB.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea recent că prin descentralizare autorităţile locale vor decide dacă majorează aceste taxe, iar Ministerul de Finanţe va aproba norme de aplicare.

„Trebuie să luăm în calcul că avem cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăţilor, sub 2% din PIB, media europeană fiind de 4,6. Vrem să trăim ca afară… (…) Asociaţia Municipiilor din România ne-a transmis că nu se poate aplica grila şi să amânăm doi ani de zile. Asociaţiile municipiilor şi oraşelor au spus că nu s-a terminat digitalizarea sistemului şi că nu se poate aplica grila notarială. Atunci s-a luat decizia să descentralizezi către autorităţile locale. Am descentralizat aceste taxe către autorităţile locale. Poate unele autorităţi locale nu vor să facă nicio majorare. Dar o diferenţiere trebuie să existe. Trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte judeţe”, a declarat Marcel Ciolacu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI