Gheorghe Flutur, de la Institutul Bucovina din Rădăuţi:

Încurajez cercetătorii să producă materiale despre istoria adevărată a Bucovinei

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, după Conferinţa ştiinţifică inter naţională „Bucovina – Cultură şi spiritualitate europeană” organizată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea Institutului „Bucovina” din Rădăuţi, filială a Academiei Române, că este important ca tot mai mulţi tineri să cunoască adevărata istorie a Bucovinei.

„Mesajul meu a fost să încurajez cercetătorii să producă materiale care să fie învăţate şi studiate în şcoli. Copiii, elevii, tânăra generaţie din judeţul Suceava ştiu prea puţin despre istoria adevărată a Bucovinei, despre zestrea Bucovinei. Despre adevărul cu ce a venit Bucovina atunci când s-a unit cu ţara în 1918, despre civilizaţie, despre meserii, despre minorităţi, despre cultele religioase” a spus Gheorghe Flutur.

El a arătat că puţină lume ştie istoria adevărată a Bucovinei şi consideră că e important să se studieze aceste lucruri.

Flutur a exemplificat cu minorităţile de unguri de la Ţibeni sau de la Iacobeşti din zona Rădăuţilor, despre care ar trebui să se studieze cum au venit, cine i-a adus sau cu ce s-au ocupat, dar la fel şi în cazul polonezilor de la Poiana Micului, Pleşa sau Soloneţul Nou şi în egală măsură despre alte minorităţi, cum ar fi huţulii.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că poate ar trebui să se studieze şi cum s-au stabilit în aceste zone şi românii transilvăneni, familia sa fiind printre aceştia.

„Românii transilvăneni care au venit de pe Ilve, au fugit de prigoana de acolo, cu două sute şi ceva de ani în urmă. Sunt foarte multe familii, sunt foarte multe sate în Bucovina care au aceste origini. Prea puţin se ştie şi se studiază originea numelor şi cred că avem această obligaţie” a mai declarat Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că Bucovina va trebui să fie mai mult promovată la nivel naţional.

„Plec acasă cu un mesaj în suflet şi cu o convingere: Bucovina a rămas un model de înţelegere, de toleranţă şi înţelepciune, de echilibru. Atunci când se ciondănesc, fie politicienii, fie anumite structuri ale societăţii, cred că e bine să se uite la ce înseamnă Bucovina. Îmi exprim speranţa că se va vorbi şi la nivel naţional mai mult despre Bucovina, inclusiv la posturile de televiziune, la ştirile meteo, pentru că aşa cum despre Maramureş, Crişana, Banat se vorbeşte avem tot dreptul şi noi, cei din Bucovina, să revendicăm acest lucru: să se vorbească mai mult de Bucovina. În primul rând o facem noi şi o facem din tot sufletul” a conchis Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

 1. Georg Hermann says:

  Foarte frumos JUPANE Gheorghitza… Asa este bukowinenii trebuie sa stie istoria lor pentru ca ei sant o multitudine de popoare si natii– (Vezi recensamantul de la 1910)
  Bukowina este diversa si se mandreste pe buna dreptate cu traditia si cultura ei seculara in functie de nationalitatile care sau asezat in aceasta frumoasa zona a ROMANIEI.

 2. Janos Geza says:

  Părându-i-se,in mod fals,că a scăpat din chingile consultanței artistice și istorice cu derogare,pe care a exilat-o la șogori,să-i mai fericească și pe ăia,domnul Flutur a reluat bunele sale năravuri ,anume acelea de a se pronunța cu privire la orice,de a face arabescuri cu lopata pe șosele și hudițe nepietruite incă,de a cere,de a sublinia,de ase poza,de a arăta,de a semna,cu un ochi la slănină,cu celălat la Ilca iar cu al treilea (cel nevăzut ,din mijlocul frunții…) spre sondajele de opinie pe care waleții din presă i le pun la dispoziție,cu garnitură de bale…
  Așa și cu „adevărata istorie a Bucovinei” pe care iar o scoate la interval și din care rezultă fără greș că dumnealui și câțiva tovarăși de-ai dumisale știu o istorie a Bucovinei pe care vulgul,de tehui ce este,nu o cunoaște nici din părți… Dumnelui recidivează,a mai pretins asta,hai să-l ajutăm:
  – care să fie acea istorie,cumva istoria stemei județului,in culorile unui stat străin,unul fictiv și foarte nervos,care deține jumătate din Bucovina,din mila lui Stalin și a poporului rus,acum odios,stemă sub care depuneți crucioaie fioroase la ocăzii și încrețiți fruntea?
  – -să fie ,oare ,istoria falsurilor patronate de urs,a spadei,practic sora geamănă etc.,cu care era să umple de rahat Bucovina și istoria sa adevărată pe care numai dumnealui & gealații o cunosc?
  – sau,poate,inepția scrisă pe bustul lui Flondor din centrul Sucevei,cea in care este numit,deloc intâmplător: „…fauritorul unirii Bucovinei cu România”? Dar cine a stabilit asta,unde i-ați lăsat pe ceilalți fruntași bucovineni,unde este Ioan Nistor,Sextil Pușcariu,Dimitrie Marmeliuc,cine v-a spus sau ce inseamnă această insinuare imbecilă că unire Bucovinei cu țara din care a fost desprinsă este operă de autor? V-a lăsat patentul inepțiilor un oarecare sfertodoct pe care nu-l numim,din jenă,inainte de ase duce pe șeaua Tihuței, spre zona inghinală a mă-sii?
  – ce ați facut ca să fie cunoscută istoria Bucovinei,înafară de a acredita,fără drept și competență,enormitatea pe care ați numit-o „ie bărbătească Bucovineană”,care este doar o rubașcă ruteană de duzină,de lăutar șomer? Credeți că sunteți doctorand in fâșcâituri de cioban ratat,de autor de scriitor cu oi pe dealuri ,de strigături penibile și ridicole,ce anume vă face să călătoriți la Radauți și să dați indrumări metodologice, ca la CJ al PDL Suceava?
  – ce a reprezentat ajutorul adus de dvs. personal fraților noștri din Bucovina ocupată,cumva malăncile pe care le aduceți ocazional,că atâta vă permit bunele relații cu știm noi cine?
  – cine v-a prostit că sunteți,fie și în glumă,titularul istoriei Bucovinei?
  Vă credeți cumva singur,pe felie,infailibil,ca Papa,titularul vreunui drept care ar decurge dintr-o îndoielnică apartenență la ”bejenarii ardeleni” care au trecut „șeaua Tihuței”, la 1762 ?
  Precum și alte povestiri cu intrebări,mai mult retorice,desigur…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: