Vladimir Putin a anunţat mobilizare parţială

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, într-un discurs, mobilizarea parţială în contextul conflictului din Ucraina.

Într-un clip înregistrat, el a spus că locuitorii republicilor populare Doneţk şi Luhansk, Kherson şi Zaporizhzhia şi alte zone „au fost eliberaţi de regimul nazist” El spune că ţările occidentale încearcă să „blocheze” independenţa şi dezvoltarea. „Scopul Occidentului este în continuare să slăbească şi să distrugă, ei spun asta în mod deschis.”

Putin adaugă că Occidentul a făcut din poporul ucrainean „carne de tun” încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea şi a adăugat că „obiectivul principal” de „eliberare” a populaţiei din regiunea Donbas „rămâne neschimbat”.

Acesta a adăugat că „sprijină” persoanele care urmăresc organizarea de referendumuri în părţile din Ucraina controlate de Rusia.

El spune că a dispus o “mobilizare parţială”, precizând că un decret în acest sens a fost deja semnat. „Subliniez că este vorba de o mobilizare parţială. Doar rezerviştii vor fi recrutaţi”, spune el, mobilizarea începând pe 21 septembrie.

Înainte de discurs, care a fost anunţat de marţi seara, au existat speculaţii privind o mobilizare generală în Rusia. „Cetăţenii ruşi chemaţi în cadrul mobilizării vor beneficia de toate avantajele celor care servesc sub contract”, spune el.

Putin spune că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul şi că, dacă integritatea ţării va fi pusă în pericol, va acţiona. „Nu glumesc”.

Serghei Şoigu: Vor fi mobilizaţi circa 300.000 de rezervişti

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a declarat că mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin se va aplica „doar celor cu experienţă militară anterioară” şi că sunt vizaţi circa 300.000 de rezervişti, relatează Sky News.

Şoigu a declarat că Rusia luptă „nu doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva Occidentului” şi că oamenii “vor fi pregătiţi din punct de vedere militar înainte de a fi desfăşuraţi”, adăugând că mobilizarea nu va include „persoane care au servit ca recruţi sau studenţi”.

De asemenea, Şoigu a oferit o cifră a pierderilor ruseşti, spunând că 5.937 de persoane au fost ucise. Numărul este cu mult sub estimările date de agenţiile ucrainene şi occidentale.

Biletele pentru cursele aeriene care pleacă din Rusia sunt la mare căutare

Zborurile dinspre Rusia rămân rapid fără locuri după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare în vederea războiului din Ucraina.

Biletele la zborurile dus-întors din Rusia s-au vândut rapid ieri, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat convocarea imediată a 300.000 de rezervişti.

Anunţul lui Putin, făcut într-un discurs televizat la primele ore ale dimineţii, a stârnit temeri că unii bărbaţi capabili de luptă nu vor avea voie să părăsească Rusia. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că mobilizarea îi vizează pe cei cu experienţă ca soldaţi profesionişti şi că studenţii şi cei care au servit doar ca recruţi nu vor fi chemaţi.

Cu toate acestea, datele Google Trends au arătat o creştere bruscă a căutărilor pentru Aviasales, care este cel mai popular site rusesc pentru achiziţionarea de bilete de zbor.

Zborurile directe de la Moscova către Istanbul, în Turcia, şi Erevan, în Armenia, ambele destinaţii care permit ruşilor să intre fără viză, au fost epuizate miercuri, potrivit datelor Aviasales.

Unele rute cu escală, inclusiv cele de la Moscova la Tbilisi, erau, de asemenea, indisponibile, în timp ce cele mai ieftine zboruri din capitală spre Dubai costau peste 300.000 de ruble (5.000 de dolari), de aproximativ cinci ori mai mult decât salariul mediu lunar.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI