Gheorghe Flutur:

Se preconizează o criză majoră a laptelui!

> Am solicitat Ministerului Agriculturii soluţii urgente pentru sectorul vacilor de lapte, a făcut cunoscut ieri şeful administraţiei judeţene

Preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur s-a întâlnit cu crescătorii de animale din judeţ, în special cei din zona de munte, şi a solicitat Ministerului Agriculturii găsirea de urgenţă a unor soluţii pentru sectorul vacilor de lapte, având în vedere că se prefigurează „o criză majoră a laptelui”.

„Consider că trebuie urgent încurajat şi susţinut acest sector. Dacă nu se iau măsuri în perioada următoare, şeptelul de vaci cu lapte dispare, oamenii duc vitele la abator din cauza lipsei furajelor, iar refacerea acestui şeptel nu se poate face în 4 – 5 ani. De asemenea, o problemă mare o au şi procesatorii, care au ajuns să cumpere laptele de la sute de kilometri distanţă de judeţul Suceava şi socotesc că trebuie urgent intervenit în acest sector” a spus Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a mai solicitat Ministerului Agriculturii ca în noul plan naţional strategic să nu se diminueze, aşa cum se aude, subvenţiile pe suprafaţă pentru zona montană şi chiar consideră că toate subvenţiile trebuie mărite din bani europeni.

„În noul plan naţional strategic, până în 2027, am cerut în mod expres să nu se reducă subvenţiile în zonele montante aşa cum a apărut în spaţiul public deoarece populaţia din această zonă se confruntă cu lipsa forţei de muncă şi cu depopularea satelor de munte” a spus Flutur.

EL a subliniat că în toată Europa sunt recunoscute dezavantajele zonelor de munte, numite „handicapuri naturale”, respectiv fertilitatea terenurilor slabă, accesibilitatea greoaie, sezonul de vară redus, precum şi imposibilitatea de înfiinţarea de culturi agricole altele decât fânul şi că toate acestea trebuie compensate prin subvenţii.

„Am primit garanţii că se va ţine seama de aceste probleme ridicate de mine care nu sunt specifice doar judeţului Suceava, ci întregii ţări” a conchis Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: