Centrul cultural-catehetic şcolar „Episcop Gherasim Putneanul” şi-a început misiunea

Vineri, 16 septembrie 2022, la Colegiul Tehnic Rădăuţi, a fost sfinţit cel de-al treilea centru cultural-catehetic şcolar din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Centrul rădăuţean poartă numele „Episcop Gherasim Putneanul”, evocă personalitatea eclesială, culturală şi pedagogică a Vlădicului de odinioară, ce-şi avea reşedinţa la Mănăstirea Bogdana, la Rădăuţi şi se doreşte a fi un spaţiu multidimensional de învăţare şi experimentare academică, socio-emoţională şi duhovnicească pentru tinerii colegiului rădăuţean, dar şi un spaţiu de consiliere şi integrare pentru copiii şi tinerii aflaţi în situaţii de risc din întregul oraş şi pentru copiii şi tinerii refugiaţi ucraineni.

Proiectul centrului cultural-catehetic şcolar este unul coordonat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, prin inspectorul de religie, prof. Daniela Ceredeev, a fost dezvoltat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic – care de altfel i-a şi dat numele şi a recomandat arhitectura planului de acţiune şi de activităţi – şi a fost realizat cu investiţia considerabilă a doamnei prof. dr. Aurica Daneliuc, titular pe catedra de limba şi literatura română-religie la Colegiul Tehnic Rădăuţi.

Evenimentul de inaugurare a fost unul tridimensional şi a debutat cu slujba de sfinţire a centrului, oficiată de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. A urmat cel dintâi eveniment cultural al centrului – Conferinţa „Despre omul frumos”, susţinută de maestrul Dan Puric, actor, eseist, autor şi regizor de teatru, autor al volumului omonim, la care au participat în număr impresionant tineri liceeni, profesori, preoţi, membri ai Adunării Generale a Părinţilor, oficialităţi locale.

Componenta de sustenabilitate a acestui proiect a fost şi ea anticipată prin organizarea Salonului de carte al Editurii Crimca, în care au fost prezentate şi consultate 22 de titluri dintre cele recente publicate la editura Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Prof. Daniela Ceredeev a transmis că inaugurarea centrului sfinţit la 16 septembrie este şi o invitaţie pentru cei care doresc să se implice în activităţile destinate copiilor: „Semnificativ consider a fi faptul că programul complex de învăţare alternativă pe care şi-l propune centrul acesta şcolar se va desfăşura în regim de voluntariat al profesorilor şi preoţilor care vor dori să devină contributori şi va fi structurat după modelul de mentorat profesori-elevi, de tutoriat între elevi, consiliere duhovnicească şi coaching”. (IRINA URSACHI, Arhiepiscopia Sucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: